Élet-Stílus

Az anyaméhben műtötték a baba tumorját

A kicsi nem élte volna túl a szülést, az orvosoknak ezért kellett még előtte megoperálniuk.

A kisfiú édesanyja a terhesség 34. hetében járt, amikor az orvosok közölték vele a rossz hírt: születendő gyermeke nyakán és mellkasán hatalmas, folyadékkal teli tumorok nőttek, melyek akadályozzák, hogy a születése után szabadon lélegezzen. Hozzátették, a helyzet csak addig nem életveszélyes, míg a baba a köldökzsinóron keresztül kapcsolódik édesanyja szervezetéhez.


Képek forrása: Britnie Sanchez/Facebook

„Képtelen voltam abbahagyni a sírást” – nyilatkozta az amerikai ABC hírcsatornának a kétgyermekes édesanya, Britnie Sanchez. „Csak ültem ott a nőgyógyász rendelőjében, és arra tudtam gondolni, a kicsikém addig van biztonságban, míg a szívem alatt hordom.” Hogy a babát megmenthessék, az orvosok úgy döntöttek, egy ritka és korántsem veszélytelen műtétet hajtanak végre rajtuk: az úgynevezett EXIT-eljárást. Ez röviden annyit tesz, hogy a babát úgy műtik, hogy a köldökzsinórt nem vágják el.

Az eljárást a Los Angeles-i orvosi központ sebésze, dr. Esther Friedrich végezte, aki elárulta, a műtéthez 40 fős személyzetre volt szükség. „Még így sem volt kockázatmentes a dolog. Ha megnézik az EXIT-eljárások statisztikáit, láthatják, hogy magas a halálozás” – árulta el.

A műtét során, miután Britnie-t elaltatták, megnyitották a méhet, és félig kiemelték a kisfiát, Blake-et. Ekkor kezdődött a versenyfutás az idővel: a kisfiúnak először nyugtatót adtak, majd intubálták, hogy azután is lélegezhessen, miután az orvosok elvágják a köldökzsinórt. Az eljárás szerencsére gond nélkül zajlott. Alig 15 perc után az orvosok világra segítették a kisfiút, akit nem sokkal később már az újszülött intenzív osztályon kezeltek.

A gyógyulás azonban még sokáig váratott magára. Noha a tumorokról kiderült, hogy nem rosszindulatúak, az orvosok hónapokig keresték a megoldást, hogyan csökkenthetnék a méretüket. Végül egy speciális, kísérleti gyógyszer segítségével sikerült olyan méretűre zsugorítani őket, hogy már nem okoztak veszélyt. A kis Blake azonban továbbra is csak gépen keresztül lélegezhetett.

A szülők ezidő alatt egyszer sem vehették őt kézbe, legelőször csak két hónapos korában, amikor az orvosok beleegyeztek, hogy hazavigyék a kisfiút. Blake ezután még sokáig gépek segítségével lélegzett, 10 hónappal később, nem sokkal az első szülinapja előtt szabadult meg végleg a csövektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik