Élet-Stílus

Az olimpiára készül a kisfiú, akinek azt mondták, sosem fog járni

Az ötéves kisfiú akkor kapta vissza álmait, amikor az orvosok amputálták a jobb lábát.

„Rio az első pillanattól kezdve nagyon eleven gyerek. Szinte folyamatosan mozgásban van, és ha tehetné egész nap csak rohangálna, vagy fogócskázna a barátaival” – kezdi az ötéves brit kisfiú, Rio Woolf édesanyja. Juliette a Daily Mirrornak adott interjújában azt is elmondta, a szívük szakadt meg, amikor kiderült: gyermekük talán sosem fog járni.

„Egy viszonylag ritka genetikai betegséggel született, melynek következtében a jobb térdkalácsa egyáltalán nem fejlődött ki, míg a jobb sípcsontja teljesen eldeformálódott. Miután diagnosztizálták a fiunkat, az orvosok felkészítettek minket arra is, hogy Rio egész életében kerekesszékhez lesz kötve” – emlékezett vissza a rettenetes első időszakra Juliette.

Kép forrása: Facebook

Bár a diagnózis lesújtotta őket, a szülők sosem adták fel a reményt, hogy fiuk egyszer majd lábra áll. Folyamatosan kutatták a lehetőséget, így jutottak el az amputációhoz is. „Életünk legnehezebb döntését hoztuk meg, amikor úgy döntöttük, amputáltatjuk a 14 hónapos kisfiunk jobb lábát. Abban reménykedtünk, hogy egy protézissel teljes életet élhet.”

Bár a műtét jól sikerült, Rio kezdetben sokat szenvedett a protézis miatt, a kórházi segédeszköz ugyanis túl nehéz volt. És bár Rio nagyon szeretett volna együttrohangálni társaival, a nehézkessége megakadályozta ebben. A csoda azután történt, hogy Rio két éve szüleivel végignézte a londoni paralimpiát. A kisfiú a futókat látva nemcsak azt határozta el, hogy olimpikon lesz, de azt is, hogy szerez magának egy olyan speciális protézist, amilyen a sprintereknek is van.


Kép forrása: Daily Mirror

Rio nem sokkal később találkozhatott példaképével, Jonnie Peacockkal, aki futóként maga is részt vett a paralimpián. A sprintert annyira meghatotta a kisfiú lelkesedése, hogy úgy döntött, segít neki. Szüleit összekötötte egy speciális segédeszközöket készítő klinikával, ahol vállalták, hogy Rio új protéziseit ingyen elkészítik.

„Rio azóta mintha szárnyakat kapott volna. Szinte folyamatosan fogócskázik, és persze edz. A legnagyobb vágya ugyanis az, hogy amint elég idős lesz hozzá, sprinterként indulhasson az olimpián” – árulta el a kisfiú büszke édesapja, Trevor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik