Élet-Stílus

A szőlő miatt fájhat a fejünk

Nem képzelődik, aki úgy véli, hogy fejfájást okoznak neki bizonyos ételek.

A szőlő kevés kalóriát tartalmaz, gazdag viszont C vitaminban és rostban, ezért tápláló nassolnivaló. Található viszont benne egy tiramin nevű anyag, egy természetes aminosav, amelytől megemelkedhet az ember vérnyomása, így fejfájást okozhat.

Ha tehát valaki azt tapasztalja, hogy a szőlőtől megfájdul a feje, akkor érdemes elkerülnie több más ételt is, így például a füstölt húsokat, érlelt sajtokat, citrusféléket, savanyúkáposztát, szójaszószt, vörösbort és bizonyos sörféléket.

Kutatásokból ráadásul az is kiderült, hogy a szőlőben található tiramin negatív hatással lehet az úgynevezett monoamin-oxidáz gátló antidepresszánsokra. Azok, akik ilyen gyógyszert szednek, nem árt, ha megbeszélik az orvosukkal az étkezési szokásaikat – figyelmeztet a Foxnews egészségügyi szakírója.

Mik a sajtszindróma, a nagy tiraminkoncentráció jelei?

A tiramin szervezetbeli felhalmozódása hirtelen vérnyomás-emelkedéshez vezet, mely életveszélyes is lehet. A tünetet informálisan sajtszindrómának is nevezik, mert először sajt fogyasztásakor figyelték meg. Tünetei, melyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni:

-fejfájás
-nyakfájdalom vagy -merevség
-szapora vagy kalapáló szívverés,
-mellkasi fájdalom vagy nyomás
-izzadás, láz, megfázás
-hideg, nyirkos bőr
-hányinger, hányás
-szédülés, ájulás (ortosztatikus vérnyomásesés; a beteg lehetőleg lassan üljön/álljon fel)
-látászavarok, tág pupilla, fényérzékenység
-sárgaság görcsök,
-egyes testrészek reszketése vagy hirtelen rángatózása
-égő érzés, merevség,
-„hangyamászás” a végtagokon

(wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik