Élet-Stílus

Nagy-Britannia első klónkutyája már lát

Úgy tűnik, lassan valóság lesz a sci-fiből: Nagy-Britanniába hamarosan megérkezik az első klónozott kutya.

Április 9-én született, és most, alig egy hónappal később már lát, sőt első önálló lépéseit is megtette Nagy-Britannia első klónozott kutyája: II. Winnie. Az előkelő név, ahogy azt önök is látni fogják ebben az esetben egy egyszerű tacskókölyköt takar, aki éppen azért lett világhírű, mert tökéletes genetikai mása gazdája első kutyájának, a 12 éves Winnie-nek.

A 29 éves Rebecca Smith egyébként egy nyereményjátékon nyerte azt a lehetőséget, hogy egy dél-koreai laboratóriumban klónozzák kutyáját. Ha nem nyer, ki kellett volna fizetnie az eljárás meglehetősen borsos, 60 ezer fontra rúgó árát is. Így viszont a még élő Winnie szövetmintája segítségével szinte teljesen ingyen juthat majd a klónozott kutyushoz, akit a születését követő hatodik hónap után vihet majd haza.


Képek forrása: The Daily Mail

Rebecca a Daily Mirror című brit lapnak elmondta, társaként és legjobb barátjaként tekint 12 éves kutyájára, Winnie-re. Hozzátette az elmúlt években egyre többször eszébe jutott, vajon mennyi közös ideje maradt még Winnievel, barátjával pedig még viccelődött is azon, hogy klónoztatni kellene a tacskót. Nem sokkal később bukkant a dél-koreai cég hirdetésére, és szinte egy pillanat alatt döntött: részt vesz a játékon, mert klónoztatni szeretné kedvencét.

Nem II. Winnie az első klónozott állat Európában: az első emlős, akit 1996-ban egy tudományos kísérlet részeként klónoztak egy bárány volt, Dolly. A nőstény állat egész életét egy farmon töltötte, ahol összesen hat utódott hozott a világra, majd nem sokkal a hetedik születésnapja előtt előrehaladott tüdőbetegség miatt elpusztult. A halála mindenképpen korai volt még, hiszen a Dollyhoz hasonló bárányok várható éllettartama 12-13 év. Az állat korai halálát sokan a klónozás számlájára írták, ám később kiderült, a tüdőrákját egy JSRV nevű retrovírus okozta, nem a korai öregedés.

A dél-koreai laboratóriumban, ahol Nagy-Britannia első klónozott kutyája készült, állítják, a klónozott állat éppen olyan várható élettartammal rendelkezik majd, mint az a kutya, amitől a genetikai anyagot kapták. Sőt, a labor szakemberei abban is biztosak, hogy a klón személyisége is megegyezik majd az eredeti kutyáéval.

Csakhogy az állatvédők ezzel nem értenek egyet, épp ezért hevesen tiltakoznak a klónozás ellen. Szerintük a kutya személyiségét nem csak a gének, de az őt ért ingerek, a környezet, sőt a gazdi is befolyásolja. Szerintük ostobaság azt várni, hogy a kémcsőben készült kutya pontosan olyan lesz majd, mint az eredeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik