Élet-Stílus

Robbanásközeli állapotig puffadt fel egy döglött bálna

Egy partra vetődött hatvantonnás kék bálna (Balaenoptera musculus) felpuffadt tetemének esetleges felrobbanásától tartanak egy kanadai kisváros lakói.

Az új-fundlandi Trout River illetékese, Emily Butler szerint a múlt héten kisodródott, 26 méteres bálna az egyik parti sétány mellett hever és erőteljes bűze belengi a hatszáz fős városka egészét. A helyiek amiatt aggódnak, hogy a lebomlás során felszabaduló metán miatt mostanra normális méretének kétszeresére felpuffadt bálna esetleg felrobban.

A kanadai halászati minisztérium kutatója, Jack Lawson szerint azonban egy ilyen robbanásnak nagyon kicsi a valószínűsége. “Egy bizonyos ponton az állat bőre veszít a feszességéből, ahogy a kötőszövetek elkezdenek lebomlani” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a bálnában lévő gáz idővel egyszerűen kiszivárog, akárcsak egy öreg léggömbből.

A szakember ugyanakkor arra intette a helyieket, hogy maradjanak távol a tetemtől, mert az vírusokat vagy baktériumokat hordozhat, amelyek megbetegíthetik az embereket. “A kockázatot olyasvalaki jelentheti, aki úgy dönt, hogy egy éles pengével lyukat vág az állat oldalába, hogy megnézze mi történik, vagy, ha valaki elég őrült ahhoz, hogy felmásszon a tetemre” – húzta alá a szakember.

Lawson maga is ismeri azokat a YouTube-videókat, amelyeken egy Feröer-szigeteken partra vetődött és felpuffadt nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) látható, amint hirtelen felrobban, amikor egy kutató alulról felnyitja az állatot. “Rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy ez megtörténik ezzel az új-fundlandi példánnyal, különösen nem spontán módon” – mondta. Mint hozzátette, a nagyméretű, partra vetődött bálnákat általában eltemetik vagy felvágják és elszállítják egy szeméttelepre.

Butler szerint a helyi és a szövetségi hatóságok eltérő véleményen vannak azzal kapcsolatban, hogy kinek a dolga lenne a tetem eltávolítása. A városi tanács arra is gondolt, hogy a helyi halászokkal kiviteti a tetemet a nyílt vízre, de szakértői felügyelet hiányában lemondtak erről a tervről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik