Élet-Stílus

„Ne féljetek! Az érintésem nem fertőz!” – Egy HIV-pozitív férfi megrázó vallomása

Ötféle gyógyszer tartja életben, reggelente hányinger kínozza, nem utazhat kedvére, és a szombati buli előtt sosem eszik chipset és nem mos fogat. István ennek ellenére azt mondja, teljes életet él, tartós párkapcsolatban. Egy HIV-pozitív férfi megrázóan őszinte vallomása.

István majdnem 4 éve HIV-pozitív. Egyéb betegsége miatt már 10 nappal a fertőzés után tudta, hogy helyrehozhatatlan hibát követett el. Noha új szabályok szerint kell élnie és egy sor egészségügyi problémával kell megküzdenie, igyekszik teljes életet élni. Párkapcsolatban él, tovább dolgozik művészként. A környezete viselkedése is hatással van az állapotára.

István azért beszél, hogy megóvjon másokat a meggondolatlanságtól, hogy megmutassa, nincs vége az életnek a fertőzéstől, és hogy nem kell félni a HIV-esek közelében.

Az óvszer nélküli szexnek életre szóló következményei lehetnek. Tudjuk. De elég komolyan vesszük-e?

Magyarországon körülbelül 400-an haltak meg AIDS-ben a 80-as évek óta. A hivatalos adatok szerint jelenleg két és fél ezer HIV-fertőzött él hazánkban, közülük 240-et tavaly regisztráltak. A valódi szám ennél biztosan magasabb, mert évekig lehet tünetmentes valaki – tudtuk meg dr. Balog Attilától, a fővárosi Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) főorvosától. Nem győzi hangsúlyozni az óvszer és a HIV-teszt fontosságát. Utóbbit az AATSZ-nél is lehet kérni.


HIV-fertőzöttek Magyarországon

HIV vagy AIDS?

Az esetek többségében a vírus jelenléte eleinte nem okoz komolyabb tüneteket, ilyenkor HIV+ az illető. Általában évekkel a fertőzés után kezd összeomlani a védekezőrendszer és alakul ki az AIDS, az úgynevezett szerzett immunhiányos állapot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik