Élet-Stílus

Eladó a világ leghátborzongatóbb szigete

Karantén, pestistelep és egy őrült elmeorvos szanatóriuma után luxusszálló épülhet Poveglián.

Téved, aki azt gondolja, hogy a világ leghátborzongatóbb szigete valahol a kísértetjárta skót partok mentén, vagy a hírhedt Bermuda-háromszögben van, és az is, aki azt gondolja, hogy a hírhedt Alcatraz lenne az.

Poveglia egy apró ékszerdoboz, az itáliai Velence lagúnájában fekszik. Bár a tizenhét hektáros földdarab festői szépségű, történelme sötét és felkavaró. Nem véletlenül kihalt évtizedek óta: még a macsóságukra büszke olaszok sem merészkednek a közelébe. Nappal motorcsónakokkal cirkáló rendőrök figyelmeztetik az utazókat, nehogy a partjára lépjenek, de éjjelente ők sem maradnak a közelében. Állítólag sehol a világon nem kísért annyi elveszett lélek, mint ezen az apró szigeten.


Fotó: Getty / Europress / Guido Alberto Rossi

Az európai civilizáció hajnalán lakatlan volt Poveglia, csak a középkorra népesült be: 421-ben a barbár invázió elől menekülő esteiek, és padovaiak telepedtek le rajta. Virágzó élet folyt itt, egészen 1379-ig, amíg Velencét meg nem támadta a genovai flotta. A szigetet ekkor kitelepítették, és egy erődítményt emeltek rajta. Az Oktogon romjai még ma is látszanak. Aztán évszázadokra ismét lakatlanná vált a sziget. Bár 1527-ben egy szerzetesrendnek felajánlották, hogy építsenek ott kolostort és rendezkedjenek be, ők visszautasították.


Fotók: Europress / Getty / Marco Secchi

Csak sokkal később, 1776-ban vették birtokba újra emberek a szigetet: ekkor került a helyi közegészségügyi hivatal ellenőrzése alá. Karanténként használták: a partjainál állomásoztatták egy ideig a Velencébe tartó hajókat. Néhány évvel később kiderült, hogy mennyire bölcsen tették. Két hajón pestisgyanús betegeket fedeztek fel. Kirakták, és sorsukra hagyták őket Poveglián, mely attól fogva a pestisesek szigete lett: ezrek végezték ott szörnyű kínok között. Aztán újra a kihaltság évtizedei követték egymást. Az újabb fordulat 1922-ben következett be.

Poveglián elmegyógyintézet épült, és egy ideig úgy tűnt minden rendben megy. Később azonban rettenetes dolgokra derült fény. Az intézet igazgatója őrültebb volt, mint az összes páciense együttvéve: kegyetlenül kínozta betegeit, és szörnyű kísérleteket végzett rajtuk. Gyakran vágott ki egy-egy darabot ápoltjai agyából, hogy így távolítsa el belőlük a pszichés betegséget. A betegek és a személyzet több tagja pedig állandóan arra panaszkodott, hogy éjjelente a szigeten pusztult pestisesek kísértenek. Az elmegyógyintézetet, és vele együtt a szigetet az után zárták le végleg, hogy őrült professzora levetette magát az óratoronyból. Előtte gyakran mondogatta, hogy nem hagyják nyugton a szellemek.

Poveglia partjaira ma is csak különleges engedély birtokában teheti bárki a lábát. A közeljövőben ez azonban megváltozhat. Az olasz kormány ugyanis úgy döntött, hogy több történelmi épület mellett a kísértetszigetet is árverésre bocsájtja, hogy az ország könnyebben kilábalhasson a gazdasági válságból. Ha a terv sikerül wellness központ épül majd a szigeten – írja a brit, The Telegraph.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik