Élet-Stílus

Az éhség méregzsákot csinál belőlünk

Az éhes ember agresszívabb lehet a párjával szemben - derült ki egy friss amerikai kutatásból.

Használati utasítás Orbán Viktorhoz

Lévai Anikó már kiderítette ezt az alapigazságot az emberi természetről, nem véletlenül mondta férjéről, hogy amíg éhes, ne kérj tőle semmit!

A tanulmány kimutatta, hogy az alacsony vércukorszint okozta éhség szerepet játszhat a házastársi vitákban, összeütközésekben, és talán néha a családon belüli erőszakban is.

Az Ohiói Egyetem Brad Bushman kommunikáció- és pszichológia-professzor vezette kutatócsoportja a partnerek egymás elleni agresszióját 107 házaspár részvételével tanulmányozta – olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) friss számában.

Korábbi tanulmányok során kipróbált és elfogadott egyedülálló módszerrel, vudubábu segítségével mérték, mennyire mérgesek. A résztvevők bábut kaptak, amelyről azt mondták nekik, a partnerüket testesíti meg. Adtak nekik ezen kívül 51 darab tűt is.

Három héten keresztül minden este annyi tűt kellett a bábuba szúrniuk, amennyire mérgesek voltak a párjukra. Fel kellett jegyezniük, mikor hány tűt böktek a bábuba. Közben házastársuk nem láthatta őket. Ezzel egyidejűleg mérniük kellett a vércukorszintjüket is reggeli és az esti lefekvés előtt.

Az eredményekről Bushman elmondta: ha a résztvevőknek alacsonyabb volt a vércukra, mérgesebbek voltak, és dühüket a párjukat megtestesítő babán töltötték ki. Még azok is könnyebben lettek mérgesek, ha lejjebb ment a vércukorszintjük, akik arról számoltak be, hogy jó a viszonyuk a házastársukkal.

Az önkontrollhoz energia kell

A három hét elteltével a párokat laboratóriumba hívták, ahol játékos feladatot kaptak. Úgy tudták, a párjukkal versenyeznek, pedig valójában csak a számítógép volt az ellenfelük. Egy-egy játékot az nyert meg, aki előbb nyomott meg egy gombot, mikor a célterület vörösben villant föl. Aki győzött, küldhetett a partnerének egy kellemetlen hangjelet. Rajta múlt, milyen hangerejű és időtartamú lesz a “büntetés”. Senki sem tudta, hogy a párja végül nem hallja a jelet.

Az eredmények azt mutatták, hogy akinek alacsonyabb volt az átlagos esti vércukorszintje, az hangosabb és hosszabb büntető hangot küldött a párjának. A további elemzés arra is rávilágított, hogy akik több tűt szúrtak a bábujukba, azok nagyobb eséllyel küldtek erősebb és hosszabb kellemetlen hangjelet a társuknak.

“Egyértelmű összefüggést találtunk a bábuval szemben mutatott erőszakos indíttatás és a játékban tanúsított valódi agresszió között” – magyarázta Bushman. A düh és az erőszakos impulzusok kezeléséhez erős önkontrollra, ahhoz pedig energiára van szükség, amelyet a vércukor, az agy “üzemanyaga” biztosít.

“Noha az agy csak két százalékát teszi ki a teljes testsúlynak, a kalóriabevitel húsz százalékára tart igényt” – magyarázta a kutatás vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik