Élet-Stílus

Bőrrákot okoz a magány?

Bármilyen hihetetlen a leginkább veszélyeztetettebbek az egyedülálló férfiak.

Az eredmények alapján 42 százalékkal nagyobb az esélye annak az egyedül élő férfiaknál, hogy I-es stádiumú bőrrák helyett II-essel fordulnak először orvoshoz. A III. és IV. stádiumban segítséget kérők aránya 43 százalékkal magasabb náluk, a betegség miatti halálozás veszélye pedig 31 százalékkal.

A stockholmi Karolinska Egyetem munkatársai 27 235 rosszindulatú melanoma-beteget vettek górcső alá – ez a legagresszívabb bőrráktípus. Korai kezelés esetén a túlélési ráta 90 százalék a páciensek körében, de az életkilátások felismerés hiányában jelentősen romlanak.

A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a bármely korosztályhoz tartozó egyedülálló férfiak vannak a legnagyobb veszélyben halálozás szempontjából, illetve azok az idősebb egyedül élő nők, akik ugyancsak előrehaladottabb stádiummal kerülnek először orvoshoz. Ezzel együtt azonban az egyedülálló nőknek nincs nagyobb esélyük a kései diagnózisra, mint a párjukkal élőknek. A tudósok szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a férfiak és az idősebb nők túl kevés információval rendelkeznek a betegségről, továbbá nincs társuk, aki észrevenné a jeleket a bőrükön.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik