Élet-Stílus

Ezt teszi a szolárium az arcbőrrel

Hiába a figyelmeztetések, az elrettentés, a szoláriumok rajongótábora nem csökken. Sőt, még nő is. Pedig...

Pigment- és májfoltok, mély ráncok: hogy csak néhányat említsünk azok közül a jelenségek közül, melyeket a túlzásba vitt szoláriumozás okozhat a bőrünkön az idő előrehaladtával. Ám hiába a sok erre vonatkozó kutatás, az elrettentő képek, a számtalan figyelemfelhívó kampány, a szoláriumok rajongóinak száma nem csökken. Sőt, mi több, még nő is.

Pedig a szolárium, amit ma már sok helyütt kizárólag 18 év felettiek vehetnek igénybe, roncsolhatja a bőrt. Ezt próbálja bizonyítani a brit énekesnő, Sandi Thom is, aki saját bevallása szerint rendszeresen – hetente háromszor, négyszer is – jár szoláriumba, és akinek az arcán egy számítógépes program segítségével mutatták meg, mit tenne a bőrével harminc év szoláriumozás.

Íme az énekesnő bőre 27 évesen és néhány évvel később:


Képek forrása: The Daily Mail

Kíváncsi, hogy néz majd ki harminc év után? Szeretné tudni, mit szól az eredményhez Sandi? Kattintson a Természetesen szép vagyok blogra a folytatásért!

Sandiék figyelemfelhívó akciója egyébként nem a legelső a témában. Egy évvel ezelőtt mi is írtunk arról az úttörő eljárásról, melynek segítségével a szakemberek képesek a bőr alá is benézni. Az eljárást egy úgynevezett UV-szkenner segítségével végzik, ami jól láthatóan mutatja, milyen károkat okoz az UV-sugárzás (természetesen, mesterséges egyaránt) a bőrfelszín alatt.


Kép forrása: National News

Ez a képen látható nő Kelly Hughes, a vizsgálat pillanatában harminc éves volt, és 16 éves kora óta rendszeresen szoláriumozott. Az első alkalommal azért feküdt a csövek alá, mert utálta, hogy sápadt a bőre. Azóta is gyakran jár vissza, de főleg telente, amikor más lehetősége nincs arra, hogy megőrizze természetes barnaságát.

A képen egyébként a sok kis fekete folt igazán sokkoló: ezek jelzik ugyanis a bőrfelszín alatti szövet károsodását, amik szabad szemmel teljesen láthatatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik