Élet-Stílus

Bevált praktikák szemfáradtság ellen

Ég a szeme, hunyorognia kell, gyengébbnek érzi a látását, esetleg a feje is gyakrabban fáj? Akkor ön is túlerőlteti a szemét.

A szem fáradtságát vagy gyengeségét, a látási panaszokat okozhatja a szem nem megfelelő fényben való használata, szürkületi vagy éjszakai vezetés, túl sok monitor előtti munka, tévézés, stressz, száraz, légkondicionált szobai, vagy szennyezett utcai levegő, cigarettafüst, de akár bakteriális vagy vírusos fertőzés is.

Kísérőjelensége lehet más megbetegedéseknek, például anyagcsere- vagy hormonális zavaroknak is. Ilyenkor úgy érezzük, hogy szárazon ég a szemünk, mintha még nyitva tartani is nehéz lenne, nyomás jelentkezik a szemgolyónk mögött, és folyton késztetést érzünk, hogy odanyúljunk, megdörzsöljük a szemünk környékét.

Nem tökéletes látás, visszatérő fejfájás is kísérheti a szem kifáradásának tüneteit. Ezek a panaszok jelezhetnek rejtett látáshibát, illetve azt is, hogy szemüvegünk cserére szorul. Mit tehetünk “házilag”?

Nézzen körül!

Első lépésben tanácsos megnézni, milyen körülmények között töltjük napjaink nagyobb részét, mennyire segítünk egyik legfontosabb munkatársunknak, szemünknek. Elegendő-e a fény az olvasáshoz, jó irányból érkezik-e az íróasztalunkra, nem kell-e hunyorogni, például a rosszul, a fénnyel szemben elhelyezett monitor előtt, rendszeresen van-e szellőztetve a helyiség, nem túl száraz-e a levegő a szobában és így tovább.

A szemüvegesek rendszeresen ellenőriztessék, megfelel-e még szemük állapotának a lencse, nincs-e összekarcolódva az üveg. Figyeljék meg azt is, a kontaktlencse viselése milyen hatással van a szemükre, nem szárítja-e ki. A dohányzás, a dohányfüst passzív elviselése is hozzájárulhat a szem kifáradásához, ha csak lehet, jobb lenne mellőzni.

Még több tippet olvasna? Kattintson a Házipatika oldalára!

Önnek van bevált módszere? Írja meg nekünk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik