Élet-Stílus

Meztelen turisták ellen harcolnak Machu Picchun

Fokozzák a biztonsági készültséget az ősi Inka városban, hogy megelőzzék a kulturális örökség lejáratását.

Divatba jöttek a meztelen turista fotók. Aki lájkokat és megosztást szeretne, vagy csak különleges hangulatú emléket az utazásiról, annak valami kreatívabbat kell kitalálnia annál, hogy beáll a világ egyik nevezetessége elé, és lefotóztatja magát. Többek között ezért terjedt el a meztelenkedés különböző blogokon, a Facebook-on, és a Youtube-on.

A perui hatóságok viszont megelégelték, hogy „nemzeti nagyjaik között, ahol az ősök szelleme jár” pucér utazók gyalázzák meg a kulturális örökséget – írja a The Guardian. A régió új, kultúráért felelős igazgatója, Ricardo Ruiz Caro, a Mchu Picchura túrákat szervező ügynökségeknek levélben írta meg, hogy az egyre gyakoribb meztelenkedések miatt megemelték a biztonsági személyzet létszámát az ősi városban, és az őrök szigorúan fellépnek a vetkőzni vágyó látogatókkal szemben. Megemlít egy esetet, amikor egy 30 éves új-zélandi férfit és 18 éves ausztrál barátnőjét őrizetbe vettek, amikor azon kapták őket, hogy aktfotókat készítenek egymásról a romok között, és egészen addig lakat alatt maradtak, amíg ki nem törölték a kompromittáló felvételeket. Sajnos később, minden igyekezet ellenére, a fotók mégis elkezdtek terjedni az interneten.

fotó: Facebook – Naked at Monuments

A meztelenkedés persze nem csak a spirituális energiákkal telített Machu Picchun népszerű. A mynakedtrip.com című blog tulajdonosa például végigpucérkodta Dél-Amerikát, a Naked at Monuments című Facebook oldal főhősei pedig ledobják a ruháikat bárhol, Brazíliától, Ausztráliáig.

Olvasói sztorik