Élet-Stílus

Így fogyóztak nagyszüleink

Bizarr fogyókúrák már száz évvel ezelőtt is léteztek. Most megmutatjuk az öt legdurvábbat.

Ami nekünk, 21. századi nőknek az Atkins, az anyagcsere- vagy épp a legújabb, bébiételdiéta, az nagyanyáinknak a bélféreg, a zsírolvasztó szappan és a guminadrág. És ez csak néhány, aközül az akkoriban is igen jó pénzért árult, állítólag “kipróbált” csodaszer közül, amivel a nagyanyáinkat kábították száz évvel ezelőtt.

Azért megnyugodhatunk. Az eltelt évszázadban semmit se változtak a fogyókúrás csodaszerek: mindegyik látványos eredményt ígért, nulla erőkifejtéssel. Meg is érdemlik, hogy pellengérre állítsuk őket.

1. Zsírégető szappan

A listánkon első helyre kívánkozik, mert ehhez hasonló pimaszsággal még ma is csak ritkán találkozunk. Az 1920-as évek slágere volt, és egy korabeli hirdetés szerint minden fogynivágyónak csak ajánlani tudták. Egyrészt, mert hihetetlen gyorsan, látványos eredményt produkált, másrészt mert mindegyik testrészt ugyanúgy fogyasztotta.

Valójában persze semmilyen hatása nem volt a placebó hatáson kívül, cserébe jó sokba került.

2. Bélféreg

Mostanában reneszánszát éli, de elsősorban az 1920-as években volt “népszerű”. A legelvetemültebb fogyózók még attól sem riadnak vissza, hogy férget nyeljenek, hogy az a beleikben élősködve szó szerint “elegye” előlük a táplálékot. A rossz nyelvek szerint még a híres operaénekesnő, Maria Callas is ily módon tartotta formában magát.

3. Fogyasztószalonok


Hiába néznek úgy ki, mint a kínzóeszközök, az 1940-es években tömegével vonzották a túlsúlyos nőket a fogyasztószalonok masinái. Hogy miért? Nos, természetesen azért, mert mozgás nélküli gyors fogyást ígértek azzal, hogy célzottan a problémás helyeket “kezelik”.

Első ránézésre el tudjuk képzelni, hogy stimulálták az izmokat, de abban erősen kételkedünk, hogy bontották volna a zsírt.

4. Rezgő öv

Ha már a bizarr masinériák… Ez a cuki, Nadco-féle edzőöv azt ígérte, hogy egész egyszerűen lerázza a csipőről a felesleget. Azt nem tudjuk, milyen hatásfokkal működött, azt viszont igen, hogy az igazán lelkes rajongók még a mai napig is beszerezhetnek egy-egy példányt az eBay-en.

5. Guminadrág a 70-es évekből


Ha nem akart mozogni, az 1970-es években dönthetett a fogynivágyó a meglepően gusztustalan gumialsók mellett is. Ezek pontosan abból az anyagból készültek, mint a felfújható gumicsónakok, vagy matracok és amellett, hogy bődületesen rondák voltak, a feltaláló szerint fogyasztottak is, mert nagyon lehetett bennük izzadni. Elsősorban a fenék, a csípő és a comb környékén dolgozott, de biztos volt, aki kipróbálta máshol is. Pechjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik