Élet-Stílus

70 tumortól szabadult meg 3 hónap alatt

Amikor néhány hónappal ezelőtt visszatért a rákja, az orvosai csak néhány hetet jósoltak neki. Egy kísérleti kezelés mentette meg az életét.

A 47 éves Ian Brooks igazán még most sem hiszi el azt, ami az elmúlt évben történt vele. Jól is teszi, hiszen ha jobban megnézzük, az, hogy valaki néhány hónap leforgása alatt tökéletesen meggyógyul a Non-Hodgkin limfóma egy ritka és meglehetősen agresszív fajtájából, az valóságos csoda, ami nem esik meg minden nap.

A brit mérnök kálváriája 2001-ben kezdődött. Ekkor ment szűnni nem akaró rosszulléteivel végre orvoshoz, ahol néhány vizsgálat után kiderült: rákja van. Bár a helyzet súlyos volt, a szakemberek azzal biztatták, hogy mivel a betegséget időben felfedezték, jó eséllyel tudnak rajta segíteni. Egy ideig úgy tűnt igazuk lesz, Iannak az intenzív kezelés, és az őssejt-terápia hatására visszahúzódott a rákja, ám néhány év múlva újra visszatért.


A gyógyszer előtt az egész testében jelen voltak a daganatok
Kép forrása: The Daily Mail

Legutóbb tavaly, ám ekkor már az orvosok is tanácstalannak tűntek, ugyanis kifogytak a lehetőségekből, Ian rákja pedig agresszívebb volt, mint korábban bármikor. „Azt mondták, rendezzem el a dolgaimat, mert már csak néhány hetem van hátra” – emlékszik vissza Ian, akinek testében ekkor már legalább 70 tumor volt, a pillanatra, amikor úgy döntött, saját kezébe veszi az életét, és jelentkezik egy radikális kísérleti kezelésre. „Biztos voltam benne, hogy ettől a betegségtől csak radikális módszerekkel szabadulhatok meg, ezért mentem bele” – mondja.

Ez a bizonyos radikális kezelés, amiről Ian beszélt, egy amerikai gyógyszer, a Brentuximab Vedotin nagy-britanniai, a The Christie kórházban végzett tesztje volt. Ian abban a hitben kezdte szedni a gyógyszert, ami az előzetes információk szerint meggátolja a tumorsejtek növekedését, hogy ez az utolsó reménye, ennek ellenére nagyon meglepődött, amikor már egy nap elteltével javulás állt be az állapotában.

12 héttel később a The Christie szakemberei teljes testvizsgálatot végeztek Ianon, és nem hittek a szemüknek: a tumorok nagy része ugyanis eltűnt, a limfóma visszahúzódott. Dr. Adam Gibb, a The Christie klinikai kutatója elmondta, ezt megelőzően még soha nem látott ilyen látványos javulást.

A gyógyszerről:

Utánajártunk, hogy valóban létezik-e a szer, és kiderült a brentuximab vedotin jelenleg az egyetlen olyan antitest-gyógyszer kojugátum, amit az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága gyorsított eljárással hagyott jóvá, az Európai Bizottság pedig 2012-ben adott rá feltételes forgalmazási engedélyt.

Mindezt azért, mert a gyógyszerrel végzett kísérletekben a betegek hosszabb túlélést értek el. Erről és a kutatásokról bővebben az Amerikai Hematológiai Társaság december 7.és 10. között rendezett, New Orleans-i kongresszusán számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik