Élet-Stílus

Erre használhatja még a sört, ha nem issza meg

Tudta, hogy elsőosztályú vízkőoldó, fájdalomcsillapító, és még a korpa ellen is jó?

A sörben az a legjobb, hogy igazán nem kell hozzá sok minden. Elég egy kis árpa, egy kis komló, némi élesztő, és egy nagy adag víz, és már készül is. Egyszerű. Nem csoda, hogy már az ókorban is ismerték, készítették, sőt, jótékony élettani hatásai miatt célzottan használták is. Gyógyításra például.

Mostanra kiderült, hogy emellett számos igen jó tulajdonsága van, ami hasznossá teszi a ház körül is. Ezekből válogattunk össze négyet, amit még biztos nem tudott:

Kiváló rozsda- és vízkőoldó

Mindegy, hogy arany- vagy ezüstékszerről, vagy egyéb fémfelületről van szó, biztos lehet benne, hogy egy korty sör segítségével visszaadhatja annak régi fényét. Hatékonyságát enyhe savasságának, illetve a benne található szénsavnak köszönheti: nem csak a rozsdát, de a vízkövet is remekül oldja.


Kép forrása: Thinkstock

Elsőosztályú fájdalomcsillapító

Ahogy azt a bevezetőben már említettük, a sört az ókor óta ismerik, és használják gyógyszerként is. Hippokratész például kifejezetten ajánlotta a lábadozóknak és időseknek is. Napjainkban a többség elsősorban a stressz-szint csökkentésére használja, de csak mert kevesen tudják, hogy a sör szénsav és cukortartalma segít a gyulladások és a különféle vizesedések ellen, kiváló izomlazító. És, ha mindez nem lenne elég, B-vitamin tartalmának köszönhetően bőrfiatalító hatása is van.

Gyógyszer! Vagy valami olyasmi…

A sört nem csak az ókori Görögországban, de Egyiptomban is jól ismerték. Legalábbis erről tanúskodnak a különböző sírboltok falán talált hieroglifák, melyek bizonyították, hogy a sörgyártás Egyiptom gazdaságának fontos része volt. Gyógyításra is használták, mert úgy vették észre, hogy kis mennyiségben enyhíti a torokgyulladás, az álmatlanság és a fejfájás tüneteit.

Sörrel a korpa ellen

Ha nem vált be a drága sampon, akkor tegyen próbát a sörrel. Persze csak ha meri, és ha nem sajnálja eltusolni a drága italt. Magas B-vitamin tartalmának és komlótartalmának köszönhetően a haj fényes, a fejbőr pedig egészséges lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik