Élet-Stílus

Bebiztosítanák a „pókemberek” ellen sanghaji felhőkarcolókat

Szigorítják a biztonsági ellenőrzéseket, mert a múlt héten két fotós titokban felmászott a több mint 600 méteres, építés alatt álló Sanghaj Torony tetejére.

A fokozott biztonsági ellenőrzés a város legmagasabb, már álló épületein túl a kivitelezés alatt álló felhőkarcolókra is vonatkozik, a Sanghaj Tornyot pedig ezek közt is különösképpen őrzik majd a múlt heti, azóta világhíressé vált akció lemásolásának megakadályozása érdekében – jelentette be a 24 milliós metropolisz tájékoztatási irodája. A városban 42 darab, 200 méternél magasabb felhőkarcoló van, és nyolc további jelenleg is építés alatt áll.

Versenyre kelnének a fotósokkal

Egy, az internetre magyar idő szerint múlt hét szerda délután felkerült videó tanúsága szerint két orosz fotós még január végén külső és belső lépcsőkön, darukon, állványokon át felmászott a 600 méternél is magasabb Sanghaj Torony tetejére. A kínai holdújévi ünnep idejét kihasználó, biztonsági felszerelést nem használó páros mintegy 650 méter magasra, a legfelsőbb kész emelet tetejéből kinyúló rámpákra is felmerészkedett.

Vagyim Makhorov és Vitalij Raszkalov több mint 18 órát töltött el a magasban, lélegzetelállító képeken és videón dokumentálva tartózkodását, amelyek azóta igazi szenzációvá váltak a kínai interneten. A kínai fiatalok azóta a saját magukról az ország különböző tájain a magasban készített fotók feltöltésével versenyeznek a mikroblogokon, ez részben szintén hozzájárult a most bejelentett szigorításokhoz.

Nem lesz könnyű a büntetés

A Sanghaj Torony illetékesei a Sina mikroblogon úgy fogalmaztak: a múlt heti eset semmilyen körülmények között nem ismétlődhet meg, a torony őrzését megerősítik, és az építkezési terület köré drótkerítést húznak fel.

A városi rendőrség jelenleg is vizsgálja az ügyet, melynek jogi következménye is lehet, a közben az országot maga mögött hagyó két orosz fotós megbüntetése ugyanakkor nem ígérkezik könnyű feladatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik