Élet-Stílus

“Tudtam, hogy a szüleim meg fogják ölni magukat”

öreg pár (öreg pár)
öreg pár (öreg pár)

Tai Altman évtizedek óta tudta, hogy szülei, ha elérkezettnek látják az időt, öngyilkosok lesznek. Hittek abban, hogy az embernek nemcsak élni van joga, hanem meghalni is.

Tai Altman hosszú ideje tudta, hogyan lesz vége szülei életének. Amikor elérkezett a búcsú ideje, meglepő módon nyugalmat érzett. Tiszteletben tartotta döntésüket, és nem akarta, hogy az utolsó emlékük róla egy zokogó férfi legyen.

“A hálószobában voltak. Apa a székében ült, anya az ágy végében. Azt mondtam, ‘szeretlek titeket, sziasztok’. Ezután kimentem a szobából, le a lépcsőn majd elhagytam a házat” – mesélte a férfi a The Guardiannak.

Szülei aznap mindketten öngyilkosok lettek, és ezt jó előre megtervezték. A harmincas éveikben kezdték el őket érdekelni az olyan szervezetek, amelyekben  azt hirdették,  hogy joga van az embernek a saját haláláról dönteni, joga van méltósággal meghalni. Tainak pedig értésére adták, hogy ha az édesapja úgy dönt, hogy véget vet az életének, akkor az édesanyja is követni fogja.

Később úgy tűnt, hogy az anyja fog előbb elmenni, mert ő volt betegesebb. 2006-ban azonban apja rákos lett, és az állapota évről évre romlott. 2012-ben megszületett az első lány unokájuk, ekkor Tai megkérte az édesanyját: maradjon velük, ne ölje meg magát. Hiába, az akkor már a hetvenes éveiben járó asszonyt nem tudta meggyőzni.

A családból mindenki tudta, hogy a tavalyi nagy valószínűsággel az utolsó együtt töltött nyár lesz. Apja, aki ekkor 69 éves volt, már készült a halálra, fiát emailekben tájékoztatta, hogy ha el akarják adni a lakást, melyik ingatlanoshoz forduljanak, vagy, hogy melyik magazinelőfizetést kell lemondania. Októberben Tai apja összeomlott, a fél oldala lebénult, ekkor azt kérték a kórházban, hogy hadd vigyék haza.

Közeledett az idő, Tai édesanyja pedig furcsa hangulatba került. Olyan dolgokat eszegetett, amiket a cukorbetegsége miatt nem lett volna szabad. De már mindegy volt neki, megtehette. A vacsorát azonban kihagyta.

Másnap a 69 Raphael, és a 72 éves Tamar véget vetett az életének, az internetről rendelt anyagokkal. Apja a székben ült, amikor rátaláltak, anyja apja mellett volt az ágyon, feje a férfi vállán pihent, karjával pedig átölelte mellkasát.

Anyjáról a férfi azt mondta: tudta, mit akar, és rendkívül bátor volt, hogy meg is tette. A nyomozás az ügyben négy hónapig tartott. A végén öngyilkosságot állapítottak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik