Élet-Stílus

Darabokra cincáljuk VV Alekosz főzős videóját

Nézzük, mi történik hajnali három óra után Érden, közvetlenül azután, hogy a húsos kamion befordul a bekötőúton, majd befarol a Pipihusi Bt. udvarába és lejattol az ébredező hentessel.

VV Nagy Alekosz, az atléták és a marhalábszár nagy barátja. Már a Villában is azt főzött, elvágólag. Sőt. Ő talán már nem is emlékszik rá, de én igen, hogy benn sátras esküvőt tervezett. Otthon, az udvarban felállított sátorral és kondérral, amiben pörkölt van. Marhalábszár-pörkölt. Nokedlivel.

Nem csodálkoztam hát, hogy a ‘jutubot’ nézve ő is kedvet kapott a szabadtűzi bográcsoláshoz. Hogy katasztrófa lesz a vége, már akkor tudtam, mikor megláttam őt a konyhában, bár eleinte a kék lavór és a háta mögötti falicsap foglalta le a figyelmem, utóbbira még mindig nem találtam magyarázatot. Azt is tudtam, mit bográcsol majd a szabad tűzön. Marhalábszár-pörköltet.

Azok kedvéért, akiknek nincs türelmük végignézni a majd’ negyven perces videót, a Mester utólagos beleegyezésével a Művet recept formába öntöttem, hátha valaki el akarja készíteni, végül is, van a világnak olyan szeglete, ahol a füst ízű pulykamell sonka emberi fogyasztásra alkalmas húskészítménynek számít.

Hozzávalók:

  • egy darab közepes nagyságú kék lavór
  • kettő darab külön helyiség, mert majd át kell mennünk a húshoz
  • jutub
  • Betti, ipszilonnal
  • 3,5 kg szlovák vagy magyar legrangosabb marhahús, inas és porcos részekkel együtt, amik bizony nem kellemesek
  • macskák vagy más haszonállatok
  • első osztályú társaság
  • kettő darab, egy nagyobb és egy kisebb kés (hát nem egy séfkés)
  • NEM Horváth Rozi, hanem Kotányi fűszerek, amiknek a csomagolás papírjának milyenségén is látszik a minőség
  • fekete bors, bazsalikom (!!!) </li>
  • vegeta
  • floriol étolaj
  • egy darab fodrászolló, amivel 0,5 cm-re a NEM Horváth Rozi, hanem Kotányi fűszer csomagolását precízen elmetsszük, hogy ne legyen sorjás
  • kalocsai pirospaprika
  • nyolc darab nemes, egészséges, és egy darab teljesen rohadt vöröshagyma, csutorástul
  • egy darab televízió, amin a szomszéd helyiségben végtelenített Cofidis reklám megy és ennek hangja alig hallhatóan beszűrődik a paradicsom precíz körbevágása
  • egy darab egyliteres tejeslábos (de mindenképpen akkora, hogy három darab közepes nagyságú holland kényszerérlelt paradicsom ne férjen bele)
  • három darab paradicsom
  • tolómérő
  • három darab tv paprika
  • négy gerezd fokhagyma (hogy másnap végül mennyi kell, ez sosem derül ki)
  • hermetikus edények
  • hűtőszekrény, amibe adaktára elhelyezzük a hozzávalókat
  • egy üveg (?) Jim Beam whiskey
  • három üveg kétliteres Coca-Cola
  • fólia, amivel hermetikusan lehet zárni
  • Piros Arany
  • pörköltszósz
  • szabad tüz

Egyéb tudnivalók: a hús szót mindig, minden körülmények között többes számban és rövid u-val ejtjük, azaz husok. (Én így is írom ezentúl.) Ne együnk nyersen a már felkockázott, legrangosabb magyar vagy szlovák marhahúsból, mert az érdi ügyeletes orvos igen indulatos, agresszív ember.

1. A magyar vagy szlovák legrangosabb marhahús előkészítése 18 órakor megkezdődik, mert másnap 16 órai kezdettel fogja kezdetét venni a főzés.

2. Hát akkor menjünk is át a húshoz.

3. A husokat , amiket – még mielőtt átjöttünk a husokhoz – elvágólag elhelyeztük a deszkán, elkezdjük előkészíteni: és akkor most kezdetét veszi a vágás. Fogunk egy konyhakést, ami megszolgálja magát, mert jó, és először hosszirányban elvágjuk, amíg ki nem adja a csíkokat. A faggyút érdemes róla eltávolítani, mert egy-egy első osztályú társaság szájában elég rágós tud lenni.

4. A felesleges részeket tegyük félre a macskák vagy más haszonállatok számára. A húst sohasem szálirányban vágjuk, mert az teljességgel lehetetlen.

5. Nyiszatoljunk a késsel és körülbelül most fogyasszunk el még három felest, hogy mire a husokat összedaraboljuk, már elég kásásan tudjunk beszélni Betti ipszilonnal kamerájába.

6. Ne vágjuk túl kicsi kockára a husokat, mert a marhahús felkockázva majd összemorzsolódik, összetörődik, ahogy a fakanállal kavarjuk a bográcsban és nem akarunk marhatejbegrízt enni, ugye. Esztétikailag lássuk, hogy azok husok!

7. A fodrászkellék boltban beszerzett ollóval felvágjuk a NEM Horváth Rozi, hanem Kotányi fűszert, a csomagolás szélétől fél centiméterre és egyenletesen rászórjuk a húsra, precízen, mert a megfelelő szabályozás, minőségmennyiségarányban elosztva jó lesz a pörkölt. A fekete bors, BAZSALIKOM vegeta és só következik: ezektől 24 óra múltán megfelelő pác keletkezik a huson.

8. Négy gerezd fokhagymát veszünk, amit akkor vágunk jól, ha úgy vágjuk, mint a krumplit, illetve akkor, ha harminc méteres távolságból is érezzük annak jótékony hatását, de ez nem baj, az a jó, ha elered az orrunk és a zsebkendőért kell nyúlnunk, mert taknyunk-nyálunk egybecsorog.

9. Jön az olajzás. Étolajjal át kell itatni a húst, hogy a fűszerek az olaj hatására még inkább aktivizálódjanak és beleszívják magukat a hús rostjai közé.

10. Az olajzás után a húst, melynek minden egyes kockája érintkezett a fűszerekkel, adaktára, szocialista megőrzésre betesszük a hűtőbe, ám nem most rögtön, mert azzal életünk legnagyobb hibáját követjük el. Hanem két-három óra múlva. Addig a húsz-, huszonkét-huszonhárom fokos szobában hagyjuk állni.

11. Megtörténik a késcsere a hagyma felszeleteléséhez.

12. A hagymavágásnak is megvan az a tulajdonsága, mint a husnak: a csutorája. a csutorája nem jó, dobjuk el. A kikészített hagyma – kettő darab = a hagyma legnemesebb része. Aztán hermetikusan, fóliával zárjuk el.

13. Következik a paradicsom. A paradicsomról le kell hámoztatni saját magával a héját, mert az úri társaságok szájában nem áll jól a paradicsom héja. Tegyünk fel vizet. (Ha van vízforralónk, semmiképpen ne használjuk!)

14. Egy nyeles lábosban, ami semmiképpen nem nagyobb űrtartalmű egy liternél, forraljunk vizet. A víz lobogjon. Száz fokon.

15. A paradicsomokat precízen vágjuk körbe. Ne felejtsük el elindítani a videokazettát a Cofidis reklámmal a másik helyiségben. A százfokosan lobogó vízbe tesszük a paradicsomokat, öntözgessük evőkanállal rá a vizet és figyeljük, ahogy már pödrődik. Pödrődik lefele a paradicsomok héja. Már legalább két milliméter a hézagtávolság. Mérjük le tolómérővel, le lehet.

16. A paradicsomot megfőztük, a bőrit megpörköltük, most jön a hámozás. Tetszenek látni, hogy egy mozdulattal leválik a héj, mintha most születtek volna ezek a paradicsomok!

17. Közben a tvpaprikákat elvágólag összekockáztuk és minden egyes magot kiszedtünk, mert nincs  kiábrándítóbb dolog annál, amikor a szaftban a paprika magja úszkál. A paprikát egy hermetikus edénybe tesszük.

18. Hat órakor kezdtük a műveleteket, most 22 óra van. Ha egy ember igazán minőségien, precízen szeretne elkészíteni egy marhalábszár pörköltet, az, akármelyik oldalról is nézzük, innen-onnan, négy órát vesz igénybe. Pihenjünk, mert holnap déli tizenkettőkor fel kell állítanunk a tüzet.

19. (másnap, józanul) Nem árt, ha a bogrács oldalát beolajozzuk, nehogy az esetleges feltapadó szaft vagy hagymadarabok odaégjenek. És arra is figyeljünk, hogy a bogrács mindig álljon, ne imbolyogjon. ez nem hinta, kérem szépen!

20. Elérkezett a pillanat, mikor ráhintjük a pirospaprikát. Szép, egészséges kalocsai fűszerpaprikát. Aki teheti, most rögtön menjen el, vásároljon be és menjen ki a szabadba szabad tűzön főzni! A dermedt, hideg húst keverjük össze a nulla fokban pillanatok alatt szarrá dermedő több kilónyi, a fél teáskanálnyi fűszerpaprikától hóka narancsszínű hagymával és tegyük fel a szabad tűzre.

21. Soroljuk fel a továbbiakat kissé zavarosan, azaz mondjuk el, hogy intenzív lángon kell a húst most kifehéríteni, kiszárítani, majd Piros Arannyal és pörkölszósszal ízesíteni, legyen ez utóbbi bármi is. Borítsuk bele a bográcsba a hermetikus edényekből a paradicsomot és a paprikát, aztán rúgjunk be, mint az albán szamár és égessük oda a francba az egészet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik