Élet-Stílus

Dobosy Antal

Zen buddhista tanító

1941-ben, Ózdon születtem. A Kandó Kálmán műszeripari technikumban érettségiztem 1959-ben, és matematika tanárként végeztem az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karán 1969-ben.

1963 és 1969 között műszeripari technikusként a Magyar Tudományos Akadémia Műszerügyi Szolgálatánál dolgoztam. Az egyetem elvégzése után 1969-től 1985-ig matematikusként és kutatóként operáció kutatási területen dolgoztam a Nehézipari Minisztérium Ipargazdasági és Üzemszervezései Intézeténél, később a SZÁMALK-nál, a legjelentősebb magyar informatikai intézetnél.

Bár már 1960-ban találkoztam a buddhizmus tanításaival, mélyebben 1975 óta foglalkozom buddhizmussal, azon belül a zen-nel. Több zen témájú könyvet fordítottam. „A Nincs Kapu” című kóangyűjtemény 1983-ban jelent meg a Buddhista Misszió kiadásában. A Kőrösi Csoma Sándor Buddhológaiai Intézet munkájában 1976-tól 1990-ig vettem részt, először kisegítő tanárként, majd 1984-től tanárként és a buddhológiai tanfolyamok vezetőjeként. 1980 óta vagyok buddhista, ekkor vettem menedéket az Árja Maitréja Mandala buddhista közösségben.

1985-ben Mireisz Lászlóval és Takács Lászlóval együtt megalapítottuk a Kőrösi Csoma Sándor Buddhológiai Intézet Uszó Alkotóházát, amelynek vezetője voltam. Az Uszó Alkotóházban – amely buddhista visszavonulási helyként működött – éltünk 1985. és 1991 között. onnan jártunk hetenként egyszer Budapestre előadásokat tartani.

1989-ben Szung-szán zen mester első magyarországi látogatása után még az évben alakult meg az első magyar zen közösség, melynek vezetője és apátja lettem, és vagyok az óta is. Közösségünk kapcsolódott a Zen Kvanum Iskolájának nemzetközi közösségéhez, így Szung Szán zen mestert tekintettük szellemi vezetőnknek.

1991-ben megalapítottuk A Tan Kapuja Buddhista Egyházat, valamint A Tan Kapuja Buddhista Főiskolát. Zen közösségünk az egyik alapító tagja lett az Egyháznak. Alapítása óta tanítok a Főiskolán, zen buddhizmussal kapcsolatos előadásokat, szemináriumokat, gyakorlatokat és foglalkozásokat tartok. 1991. és 1993. között a Főiskola főigazgatója voltam, majd 1997. és 2001. között főigazgató helyettese és szakfelelőse.

Vezetője vagyok A Tan Kapuja Zen Közösségnek, a legrégebbi, immár 24 éve folyamatosan működő zen közösségnek. Heti rendszerességgel tartunk szertartást, meditációt, gyakorlatokat és dharma beszélgetést nemcsak a közösség tagjai számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik