Élet-Stílus

Újra terjedhet a pestis?

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy újra támadhat a középkorban 100 millió ember halálát okozó pestis egyik törzse, de a tudománynak hála, fel vagyunk vértezve ellene.

Az Észak-Arizonai Egyetem kutatói Dave Wagner professzor vezetésével kapcsolatot mutattak ki az 1300-as években Európában körülbelül 50 millió ember halálát okozó Fekete Halál és a 800 évvel korábban, Justinianus császár korában pusztító pestisjárvány között. Ami szerintük azt jelenti, hogy ugyanannak a kórokozónak a különböző törzseiről volt szó.

Tudjuk, hogy a történelem sorána Yersinia pestis baktérium a rágcsálókról terjedt át az emberekre, és még napjainkban is élnek olyan rágcsáló populációk, amelyek hordozzák a pestis baktériumot. Ha a Justinianus korabeli pestis kitörhetett az emberi népességben, hatalmas világjárványt okozott, majd kipusztult, az azt jelenti, hogy bármikor újra megtörténhet – olvasható a professzor állítása a házipatika.com-on.

A kutatáshoz a pestis baktérium töredékes mintáit nyerték ki két olyan csontvázból, amelyek Németországban estek áldozatául a Justinianus korabeli pestisjárványnak. Ezek segítségével hozták létre újra a baktérium teljes genetikai kódját. Majd ezt a kódot összevetették a több száz modern pestis kórokozót tartalmazó adatbázissal. Az eredmények szerint a Justinianus korabeli járványért felelős törzs evolúciós zsákutcának számított és nem ugyanaz, ami a későbbi járványokért felelős volt.

Miért nincs már pestis

Miért pusztult ki az 50-100 millió ember halálát okozó világjárvány. Ennek egyik oka az lehet, hogy az emberek továbbfejlődtek, és jobban meg tudtak birkózni a baktériummal. A másik lehetőség az, hogy az éghajlat változása kedvezőtlenebb körülményeket hozott létre a pestis baktériumok túléléséhez.

Hendrik Poinar, az ősi DNS kutatás szakértője szerint az emberek már rendelkeznek antibiotikumokkal, amelyekkel hatékonyan lehet kezelni a pestist, és amik csökkentik egy világjárvány kitörésének valószínűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik