Élet-Stílus

Az otthonápolás költséghatékony?

apolo(960x640)(1).jpg (ápoló, )
apolo(960x640)(1).jpg (ápoló, )

Az otthoni ápolás egészségügyi, szociális és gazdasági következményekkel járó feladat és probléma, mely nemcsak az érintett családokra nézve lehet megterhelő.

Az otthoni ápolás lehetőséget biztosít, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg kórházi ellátása nem indokolt. Otthon ápolni valakit azonban nem olcsó “feladat”, még akkor sem, ha OEP-támogatást élvezünk.

Az alábbiakban a házipatika.com összegyűjtötte milyen kiadásokkal kell számolni otthon ápolásnál.

A betegágy körüli kiadások

Sok “bosszantó” kiadástól megkímélhetjük magunkat, ha a betegágyat is praktikusan alakítjuk ki, hogy egy-egy baleset, szennyeződés ne generáljon nagyobb munkát az ápolónak. Legyen szó akár csak a lepedőre lecsöppenő főzelékről, sebváladékról, mindig ágyneműt kell cserélni (és szerencse, ha csak azt), ezért szerezzünk be a textil lepedő alá egy nylon vagy gumis lepedőt, így a matracot megóvhatjuk a balesetektől. A textillepedőből is válasszunk fehéret, azt könnyű fertőtleníteni, mosni.

A lepedőkből többre is szükség lehet, legalább 9-10 db legyen otthon, így összevárhatjuk a mosnivalót, nem lesz sürgős betenni a mosást.

Ápolók

Fogadjunk el minden segítséget a családtól! Vegye ki mindenki a részét legalább a betegfelügyeletből, így ritkábban kell betegápolót hívni csak azért, hogy az ápolt ne legyen egyedül.
Hasonlóan érdemes élni a rokonok, ismerősök egyéb felajánlásaival: nem vagyunk hősök, ha valaki ebéddel készülne helyettünk, ne szégyenlősködjünk, annyival több idő juthat a betegre és magunkra.
A “legdrágább” az, ha az ápoló családtag megbetegszik, hiszen helyettesítése sokszor csak drága ápolókkal helyettesíthető. Különösen fontos, hogy az ápoló ügyeljen testi egészségére ugyanúgy, mint mentális egyensúlyára – ez utóbbi viszont megköveteli, hogy néha kikapcsoljon, kiszabaduljon, fel tudjon töltődni.

Higiéniai termékek

Drága kozmetikumok helyett vásároljunk gyógyszertári készítményeket, ezek nemcsak bőrbarátabbak, de olcsóbbak is, akár receptre kiváltva. Éljünk a támogatott készítményekkel is!
Amiből sokra van szükség (folyékony szappan, egyszer használatos gumikesztyű, papírtörlő), válasszuk a nagyobb kiszerelést, vegyünk egyszerre többet, az mindig gazdaságosabb! Ezeken nem érdemes spórolni, használatukkal többféle megbetegedés és fertőzés elkerülhető.

Gyógyszerek

A gyógyszerek tárolása is sok felesleges kiadástól óvhat meg: az ápoló ezért jó, ha figyel a kencék, krémek, kötszerek, tápszerek megfelelő hőmérsékleten történő tárolására is.
A pontos adagolás költségkímélő lehet, erre gyógyszeradagoló beszerzésével tudunk ügyelni.
Az orvos által felírt és egyéb készítmények szintén akkor a legdrágábbak, ha azt a beteg nem szedi rendesen, esetleg minőségüket nem is őrzik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik