Élet-Stílus

Megbetegít az okostelefon?

mobiltelefon(960x640)(1).jpg (mobil, telefon, )
mobiltelefon(960x640)(1).jpg (mobil, telefon, )

Mára már mindenki egyet ért abban, hogy az okostelefonok mindennapjaink részévé váltak. Zenehallgatástól a társasági életig, mindent a telefonokon csinálnak az emberek, de vajon milyen hatással van ez az egészségükre.

Az okostelefonoknak és a tableteknek számos előnye van, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy nem kevés egészségkárosító hatással is bírnak. A Nokia által nemrégiben készített felmérés szerint egy átlagos okostelefon felhasználó 16 órányi ébrenlét során, nagyjából 150-szer ellenőrzi készülékét, ez pedig már számos mentális vagy egészségügyi probléma okozója lehet.

Phil Reed, a Swansea Egyetem pszichológia professzora, aki régóta kutatja az internetfüggőség okait és következményeit, tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy azok, akik a telefonjukat előnyben részesítik a személyes kapcsolatokkal szemben, többnyire nehezen kontrollálják az indulataikat, könnyen felidegesíthetőek, és sokszor csak az nyugtatja meg őket, ha minden reakcióikra azonnali elismerést – like-okat, hozzászólásokat – kapnak. Az ilyen emberek könnyen elszigetelődhetnek és depresszióssá válhatnak.

Az angolszász nyelvterületen nomophobia-ként emlegetett állapot arra a helyzetre utal, amikor valakinél véletlenül nincs ott a telefonja, vagy lemerült az akkumulátora, vagy egyszerűen csak nem talál internetkapcsolatot. A legtöbb ember ilyen helyzetben szorongani kezd, feszültté válik és képtelen koncentrálni egyéb dolgokra. Folyton csak a telefonján jár az esze és, hogy nem tud írni, kommentelni a barátainak. Ebben a leginkább érintettek a 18 és 24 év közöttiek, akik közül 77 százalékuk képtelen egy percnél tovább meglenni a telefonja nélkül. A nőknél pedig 17 százalékkal nagyobb arányban fordul elő ez a jelenség, mint a férfiaknál – írja a házipatika.com.

Egy másik jelenség a fantomrezgés szindróma. Ez arra utal, hogy amikor valaki olyankor is úgy érzi, hogy a telefonja cseng vagy rezeg, amikor valójában nem. Ez a jelenség tízből egy telefonhasználót érint, 87 százalékuk hetente, 13 százalékuk naponta tapasztalja. Ott van még az alvás közbeni sms-ezés, ami leginkább az elalvás utáni 1-2 órában fordul elő. Ilyenkor az illető nem is tudja, hogy sms-t ír, ami egy részről kínos szituációba hozhatja, másik részről pedig nem tud rendesen pijenni az ember.

A telefon gyakori nyomogatása a kezünkre is károsan hathat, hiszen végig ugyanazt a motoros mozgást végezzük, ráadásul legtöbbet a hüvelykujjunkat használjuk, ehhez pedig olyan pózban tartjuk azt, ami nem természetes. Ez miatt az emberek izületei károsodnak.

Az okostelefonok a látásra sincsenek jó hatással, David Allamby szemész szerint, mióta megjelentek, 35%-kal nőtt a rövidlátók aránya, és ez a következőkben 50% is lehet. A szem másik problémáját is növelhetik ezek a technikai eszközök, ami nem más, mint a szemszárazság. Amikor valaki a képernyőre összpontosít, harmadával csökken a pislogásai száma, ennek következtében a szem kiszáradhat és komoly károsodást is szenvedhet.

A fent említett következmények elkerülését segíti, ha elalvás előtt nem nézi meg Facebook-oldalát és az email-jeit, munkába menet inkább olvasson újságot a telefon nyomkodása helyett, sportoljon, kiránduljon és töltsön minél több időt a családtagjaival és a barátaival személyesen, mintsem telefonon, interneten keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik