Élet-Stílus

Jobb lett az élete a skót akcentustól

lo(960x640)(2).jpg (ló)
lo(960x640)(2).jpg (ló)

Egy kanadai nő a lovasbalesete után skót akcentussal kezdett beszélni. Most azt állítja, ritka betegsége megváltoztatta az életét. Könyvet ír a kalandról.

Az ötvenéves kanadai Sharon Campbell-Rayment azt állítja, balesete előtt soha nem járt Skóciában, így az is csak később, egy kis családfakutatás után derült ki a számára, hogy rendelkezik skót ősökkel.

A lovas iskolát üzemeltető asszonyt a kedvenc lova dobta le a hátáról, a földet éréskor pedig annyira beverte a fejét, hogy elájult és néhány napig beszélni sem tudott. Kórházba került, de amikor visszanyerte a beszédkészségét, skót akcentussal szólalt meg, amit sem az orvosok, sem a család.

Sharon két hónapig járt beszédterápiára a baleset után, de a skót hangzású szavak megmaradtak. Orvosai idegen akcentus szindrómát diagnosztizáltak nála, amiben a világon mindössze hatvan ember szenved. A család csak hosszas kutatás után derítette ki, hogy Sharon ősei száz évvel ezelőtt Skóciából vándoroltak be Kanadába, ide lehet visszavezetni a betegsége alapjait.

„A doktorok nem tudták megmondani, hogy meddig fogok ezzel az akcentussal élni. Lehet, hogy életem végéig, de az is előfordulhat, hogy a következő reggel úgy ébredek, hogy elmúlt” – mesélte a nő, majd hozzátette, a baleset – amit ő nem is így fog fel – teljesen megváltoztatta az életét.

Egy jel a skót akcentus

Azt, hogy pont skót lett az akcentusa, Sharon égi jelnek tekinti, ezért férjével együtt felkereste Skóciát és lovardáját is átalakította. A jövőben agyi sérült betegeknek segítenek majd a lovak terápiás céllal.

Kalandjaiból pedig könyvet ír, amiben őszintén beszél sérüléséről, felépüléséről és a skót gyökerek felfedezéséről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik