Élet-Stílus

Ne hagyja a kutyáját békát nyalogatni!

varangy(960x640).jpg (varangy)
varangy(960x640).jpg (varangy)

Függőséget okozhat az óriásvarangy tudatmódosító hatású, egyben mérgező váladéka kutyáknál - hívták fel a figyelmet állatorvosok Queenslandben, Ausztrália északkeleti részén, ahol elterjedt a varangyféle.

Néhány kutya annyira vágyik a “napi adagjára”, hogy szándékosan üldözi a varangyokat, amelyek védekezésként termelik a mérgező váladékot. Ezt azután az ebek lenyalogatják róluk. Mint általában a függők, életüket kockáztatják az olcsó bódulat kedvéért a kutyák is – írta a couriermail.com ausztrál portál.

Az esős évszak közeledtével elszaporodnak az óriásvarangyok, ezért a Queenslandi Állatorvos-tudományi Egyetem szakemberei felhívták a kutyatartók figyelmét a veszélyre.

Jonathon Cochraine állatorvos szerint egyes kutyákat, melyeket ő “sorozatnyalóknak” nevezett el, évente többször is kezelnek varangymérgezés miatt. Az általuk megfigyelt tünetek között van az “álmodozó” vagy meredt tekintet, de volt olyan állat, amely olyasmit követett a szobában, ami nem volt ott.

Dallas McMillan helyi állatorvos hírlevelében a varangyfüggőség veszélyére hívja fel a gazdák figyelmét, és arra kéri őket, ha kutyájukon többször is látják a mérgezés jeleit, jobb, ha nem engedik ki őket, különösen esős éjszakákon.

Nikita Den Englese két és fél éves tacskó-sicu keverék kutyája eddig kétszer találkozott óriásvaranggyal, ezután habzó szájjal, reszketve találtak rá, gazdája az állat életéért aggódott. Most “elterelő kezelés” alatt áll, azaz nem engedik ki a házból.

Az óriásvarangy Közép- és Dél-Amerikában őshonos, de a karibi és a csendes-óceáni térség számos szigetére betelepítették. Ausztráliába a cukornádültetvényekben kárt tevő nádbogár ellen az 1930-as években telepítették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik