Élet-Stílus

Algával a pattanások ellen

A pattanások sok kamasz életét megkeseríti, a kutatók azonban azt állítják, hogy újszerű kezelési módszerre bukkantak a frusztráló ragyák ellen.

A Stirling Egyetem Akvakulturális Intézetének kutatói felfedezték, hogy a tengeri algák által termelt zsírsavak bőrtisztító tulajdonságokkal rendelkeznek, ugyanis megakadályozzák a gyakori bőrbetegséget okozó propionibacterium acnes baktérium szaporodását. A szakértők állítása szerint a zsírsavak ugyanolyan hatékonyan megelőzik a baktérium növekedését, mint a benzoil-peroxidot tartalmazó pattanások elleni készítmények – írja a házipatika.com.

Dr. Andrew Desbois, a felmérés vezetője, elmondta, hogy számos zsírsav gátolja a baktériumok szaporodását, és most sikerült kimutatni, hogy az algákból származó zsírsavak is ezek közé tartoznak. A kutató azt is hozzátette, hogy a zsírsavak természetesen is jelen vannak a bőrünkön, hogy védelmet nyújtsanak a nem kívánatos baktériumokkal szemben, így ha még többet viszünk fel a bőrünkre, azzal fokozhatjuk ezt a védelmet.

A kutatások során rámutattak, hogy hat különböző omega-3 és az omega-6 zsírsav veszi fel a harcot hatékonyan az akne ellen. Ezek közé tartozik az EPA is, amit tengeri algák termelnek, és a táplálékláncon keresztül a lazacban és más tengeri halakban gyűlik fel. A kutatócsoport azt reméli, hogy sikerül létrehozniuk egy olyan, pattanások kezelésére szolgáló bőrtonikot, amely ezeket a jótékony hatású zsírsavakat tartalmazza. Reményeik szerint így kiváltják, a jelenleg is használatos, gyógyszereket, amelyek közismerten káros mellékhatásokkal is járnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik