Élet-Stílus

12 dolog, amit elkerülnek a mentálisan erős emberek

Több olyan cikket is olvashatunk, ami azt ecseteli, hogy a mentális erő mennyire fontos. Legyünk kitartóak, optimisták, megállíthatatlanok, stb. Viszont az írások nem fejtik ki azt, hogy ezt az erőt hogyan lehet megteremteni. Mi kerestünk pár példát.

A mentális, szellemi képességek nem csak attól függenek,amit egy ember gyakorol, hanem attól is, amit szándékosan elkerül. Az alábbi cikk – a motivator.ma és a Forbes cikke alapján – éppen ezért pontosan arról szól, hogy miket kerüljünk el annak érdekében, hogy mindig erősek maradjunk szellemileg és lelkileg is.

A mentálisan erős emberek:

1. Soha nem sajnáltatják magukat

A top menedzsereket, sztár vállalkozókat soha nem látod, hogy sajnáltatnák magukat. Ők azok, akik megtanulták, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért és az eredményeikért, és tudják, hogy gyakran az élet sem igazságos. Képesek kilábalni a nehéz helyzetekből, és hálásak a tanulságokért.

Ha kiderül, hogy valami nem sikerült elsőre, legfeljebb ilyeneket hallasz a szájukból:“Nem gond, megoldjuk!” , “Na, majd legközelebb sikerül!”

2. Nem félnek a változástól

Elfogadják a változásokat, és szívesen állnak a kihívások elé. A legnagyobb “félelemük”-et nem a változás jelenti, hanem az egyhangúság, és hogy elbizakodottakká válnak. A változások azonban éltetik őket, mert mindig képesek maguknak bebizonyítani, hogy még mindig ők a legjobbak.

3. Nem panaszkodnak a körülményekre

A sikeres, mentálisan erős emberek, nem panaszkodnak a rossz közlekedésre, elveszett poggyászra, vagy a többi emberre, mert felismerik, hogy ezekre a tényezőkre általában nincs ráhatásuk. A rossz helyzeteket felismerik, ahogyan azt is, hogy a megoldást mindig a saját válaszuk és a hozzáállásuk jelenti, és persze kihasználnak minden lehetőséget a megoldásra.

5. Nem aggódnak más emberek véleménye miatt

Sőt, őket sem hallod, hogy másokról rossz véleményt mondanának. A mentálisan erős ember arra törekszik, hogy kedves, udvarias, határozott, és tisztességes legyen, örömet okozzon másoknak, de ha kell, nem fél kiállni magáért. Így lesznek ők végül azok, akik stresszes helyzetben is képesek megmutatni másoknak a helyes utat.

6. Nem félnek kockázatot vállalni

Hajlandóak kockázatokat mérlegelni, és vállalni: ez persze nem azt jelenti, hogy hanyatt-homlok fejest ugranak valamibe, vagy éppen ostoba kockázatokat figyelmen kívül hagynak.

Ez az erő segít abban, hogy az egyén képes legyen alaposan mérlegelni a veszélyeket és az előnyöket, teljes mértékben értékelni a lehetséges hátulütőket, és még a legrosszabb forgatókönyvet is végiggondolni, mielőtt intézkedést hozna.

7. Nem ragadnak le a múltban

A mentális erő nem a semmiből jön, hanem a múltban megtanultakból, megtapasztalásokból és kihívásokból származik. Az ilyen erővel rendelkező emberek, képesek legyőzni a korábbi csalódások hátráltató emlékképeit és nem ragad le a fantáziálásban. Ez az, ami a legtöbb energiát adja a mindennapokban és megteremti az optimális jelent és jövőt!

8.  Nem követik el ugyanazokat a hibákat újra és újra

Albert Einstein szerint az őrület definíviója:

“Az őrület definíciója, ha ugyanazt a dolgot újra és újra megtesszük, de mindig eltérő eredményt várunk.”

Ugyanazon tetteket hajtjuk végre újra és újra, miközben reméljük, hogy ezúttal más és jobb eredmény fog születni, mint amit korábban tapasztaltunk. A mentálisan erős ember teljes felelősséget vállal múltbeli viselkedéséért és hajlandó tanulni a hibákból.

9. Nem veszik zokon mások sikerét

Az igazán erős jellemmel rendelkező személyek valódi örömet és izgalmat éreznek mások sikerei miatt is. Nem féltékenykednek vagy sértődnek meg, amikor mások nagyobb sikert érnek el ugyanakkora teljesítmény mellett. Nem csüggednek el, hanem kétszer akkor erővel küzdenek a siker érdekében, mint mások.

10. Nem adják fel egy kudarc után

Még a legnagyobb vállalkozók is hajlandók elismerni, hogy a korai erőfeszítéseik sok kudarcot hoztak számukra. A mentálisan erős emberek hajlandóak arra, hogy újra és újra elinduljanak a siker felé vezető úton, mindaddig, amíg a kudarcok során megtapasztalt dolgokat le nem győzik, és közelebb nem kerülnek a végső céljukhoz.

11. Nem félnek az egyedülléttől

A mentálisan erős jellemek élvezik, sőt kincsnek tartják azt az időt, amit egyedül tölthetnek el. A nyugalmat, a csendet arra használják fel, hogy feltöltődjenek, és még produktívabbakká váljanak. Ez nem azt jelenti, hogy nem boldogok másokkal, viszont szívesen vannak egyedül is.

12. Nem várnak azonnali eredményt

Legyen szó akár egy edzés tervről, táplálkozási módszerről, vagy induló vállalkozásról, az ilyen emberek hosszú távra rendezkednek be. Ők jól tudják, hogy az azonnali eredmények ritkán jönnek. Ők azok, akik az eredményeket a siker felé vezető úton apránként mérik, és meg is ünnepelik minden mérföldkőnél. Megértik, hogy a valódi változás időbe telik.

4. Nem siklanak el az apró részletek felett

Feltűnt neked, hogy a listában a 3-as után az 5-ös pont jött, és kimaradt a 4-es? Fontos tanulság: a mentálisan erős jellemek számára az apró részletek is fontossággal bírnak, mert a siker titkát sokszor pont egy apró hiányosság felismerése mutatja meg.

Vannak olyan elemek a listán,  ahol még fejlődnöd kellene? Akkor sem szabad csüggedni, itt a lehetőség változtatni rajta. Már ez is hozzájárul ahhoz, hogy mentálisan erősek legyünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik