Élet-Stílus

Nézzen körül a világ leghidegebb helyén, ahol mostanában -90 fok van

Majdnem biztosak vagyunk benne, hogy ezután önök is kánikulának érzik majd a mostani időjárást.

Az utolsóként feltérképezett kontinensen, az Antarktiszon húzódik a világ leghosszabb és mint kiderült, egyben leghidegebb egybefüggő hegységrendszere. Azon a szakemberek a mai napig vitatkoznak, minek köszönhetően alakult ki a hegység, ám abban teljesen biztosak, hogy itt a Föld leghidegebb pontja. A hegység legmagasabb csúcsánál, a Dome Fujinál a közelmúltban például -91,2 fokot mértek – számol be a The Sunday Times.

Ez olyan hideg, ami alig pár perc alatt megfagyasztaná az ember szemét, orrát és tüdejét. Csak érzékeltetésképp: a -91,2 fok bő 13 fokkal hidegebb annál a hőmérsékletnél, ahol a légnemű széndioxidból szárazjég lesz, ami -78,5 fokon következik be.


Kép forrása: Edmund Stump

Ez a most mért -91,2 Celsius-fok, amit az Amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont kutatói mértek egyébként egyben új rekord is. Ezt megelőzően a világ legalacsonyabb hőmérsékletét az orosz Vostok kutatóközpontnál mérték: 1983 telén ott -89,2 Celsius-fokot mértek.

Ha már oroszok. Bár a bolygó leghidegebb hőmérsékletét nem náluk mérték, még mindig minden tiszteletünk az övék. Egész pontosan azoké az embereké, akik a világ leghidegebb lakott településén, Ojmjakonban élnek állandó jelleggel, ahol az átlaghőmérséklet januárban például alig-alig kúszik magasabbra -50 foknál. Azon töprengenek, vajon kik lakhatnak itt? Nos, bátor emberek, akik főképp vadászok, rénszarvas-tenyésztők vagy épp halászok.

Kíváncsi, milyen hideg a -50 fok körüli hőmérséklet? A legjobban azzal tudjuk érzékeltetni, ha megmutatjuk ennek a kanadai párnak a videóját, akik -45 fokban kezdtek szappanbuborék-fújásba, hogy aztán rájöjjenek, a kis buborékok azonnal megdermednek a levegőben.

És, ha mindez még nem lett volna elég, szintén erről a területről, vagyis Kanadából egy másik videó, ahol jéghorgászok múlatják az időt a több tízcentis jégen halászattal és úszással…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik