Élet-Stílus

Öltöztessük ünnepi díszbe a lakásunkat!

karácsony (karácsony)
karácsony (karácsony)

Advent táján még az ünnephez képest is nagyobb igényünk van arra, hogy sok-sok fény, meleget árasztó, elkápráztató színek vegyenek körül bennünket.

Ilyenkor nem csak magunkat kényeztetjük, hanem közvetlen környezetünket, lakásunkat is szeretjük otthonosabbá, hangulatosabbá varázsolni. Szeretjük, ha ilyenkor a függönyök, az asztalterítők, az ablakok, a gyertyák, otthonunk legeldugottabb zugai mind-mind arról árulkodnak: ünnep van, és nem is akármilyen.

Lakásunk dekorálását már megkezdhetjük, amikor meggyújtjuk adventi koszorúnk első gyertyáját. Ezzel máris megváltozik otthonunk hangulata, a koszorú jelenléte az ünnep közelségét sugallja. Nem véletlenül, hiszen az adventi koszorú az örökkévalóságot, színei a termést, az életet és a fényt jelképezik. Aki nem gondoskodott időben a hagyományos adventi koszorúról, ne keseredjen: bármikor is helyezünk el otthonunkban egy koszorút, akár csak egy gyertyával is, minden egyes alkalommal, amikor megpillantjuk, vagy illatát magunkba szippantjuk, eszünkbe jut, hogy közeleg a Szenteste. Persze a koszorút mindenki saját ízlése szerint díszítheti: szalaggal, bogyós növényekkel, gyöngyökkel, csillagokkal. Gyertyából is tehetünk bármilyen színűt, de a leghatásosabb, legünnepibb minden bizonnyal a hagyományos piros. Bejárati ajtónkra is helyezhetünk koszorút, amit szalaggal, bogyókkal dekorálhatunk.

Gyertyát nem csak adventi koszorúnkra, hanem lakásunk bármelyik részébe helyezhetünk, helyezzünk. Most már igen sok méretben, formában, színben és illatban kapható, mely elengedhetetlen része a hangulatkeltésnek. Egyszerre sugároz fényt és melegséget, ezért bátran helyezhetjük az ablakba, asztalra, üvegpolcokra, ahonnan jól látható az apró tűz játéka. Fontos azonban, hogy gyertyáinkat ne hagyjuk felügyelet nélkül, ha kisgyermekek vannak családunkban, tegyük számukra megközelíthetetlen elérhetetlen helyre a mécseseket!

A kintről beáradó csekély fényt ellensúlyozhatjuk a lakásunkban található textíliák színével, mintázatával. Nyári sötétítőinket cseréljük le egy légiesebb, fényáteresztőbb darabra, a díszpárnáknak adjunk sárga, arany, bordó huzatot. Asztalterítőnk lehet harang- vagy csillagmintával díszített, fenyőzöld vagy meggybordó, a lényeg, hogy harmonizáljon a lakásban felhasznált árnyalatokkal. Pasztellszínű abroszunkat különleges szalvétával, mutatós asztali dísszel, fényes terítékkel pezsdíthetjük fel.

A szobák dekorálását a családtagok külön-külön is megtehetik saját ízlésük, egyedi ötleteik szerint. A legnagyobb vagy a legridegebb szobába kerülhet a karácsonyfa, amely igen hangulatos lehet a házilag elkészített mézeskalács vagy só-liszt gyurma figurákkal, szalmából font vagy papírból hajtogatott díszekkel, gyöngyfüzérekkel. Ha egyszínű, modern karácsonyfát álmodunk, bátran legyen az fehér, kék, piros, ezüst, arany vagy ezek ízléses, nem túl hivalkodó kombinációja.

Lakásunk ünnepi öltöztetésébe vonjuk be a legfiatalabb családtagokat is. Az ablaküvegen igen jól mutat a gyerekek által készített papírangyalka, vagy az arannyal festett csillagok, amelyek a gyerekszobában is karácsonyi hangulatot sugallnak.

Lakásunk illatosításáról már nem is külön gondoskodnunk, hiszen ilyenkor otthonunkat átitatja a karácsonyi süteményeinkből áradó dió, méz, alma, fahéj, narancs bódító illata. Karácsony illatát azonban minden bizonnyal a fenyő illata hozza magával. Szippantsuk hát magunkba és töltsünk a közelében minél több, boldog pillanatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik