Élet-Stílus

Birspálinka lett Magyarország Legjobb Pálinkája

palinkafesztival(1)(960x640).jpg (ingyenes, budai vár, )
palinkafesztival(1)(960x640).jpg (ingyenes, budai vár, )

A Brill Pálinkaház birskörtepárlatát a csütörtöki Szent Miklós Pálinka Ünnepen helyezték el a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) vitrinjében. Az államtitkár „vadízű, fanyar, csupa illat" birspárlatként jellemezte a győztest.

Idén csaknem négyszáz mintát küldtek be a hazai pálinkafőzdék, és a húsztagú zsűri az eddigiekhez képest végül egy új gyümölcs párlatát választotta – jelentette be Stégermájer Károly versenyigazgató a pálinkaünnepen megtartott díjátadón.

Krizl Edit, a Brill Pálinkaház vezetője felidézte, hogy három évvel ezelőtt irsai olivér szőlőpálinkájukkal nyerték el a rangos elismerést, míg az idei verseny utolsó, harmadik körében birskörtepárlatuk a Brill egy másik tételével, egy érlelt törkölypálinkával versenyzett. A Szekszárd melletti pálinkaház 2003 óta indul sikerrel versenyeken, pálinkáik mellett zöldségpárlataikat is nevezni szokták.

Már hagyománnyá vált, hogy a Magyarország Legjobb Pálinkája címet elnyert párlatokat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) erre a célra fenntartott vitrinjében helyezik el az eredményhirdetés után. A pálinkák világával az MMGM látogatói a Színek, ízek, illatok című időszaki kiállításon is megismerkedhetnek – mondta el Fehér György, a MMGM főigazgatója.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár “vadízű, fanyar, csupa illat birspárlatként” jellemezte a Brill győztes termékét, majd Dlusztus Imre és Soós Kálmán A jó magyar pálinka című albumát mutatta be. Elmondása szerint a Mihazánk Könyvkiadó gondozásában megjelent 260 oldalas kötet komoly tisztelettel, a teljességre való törekvéssel, tudományos és kulturális igényességgel tekinti át a pálinka világát.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a díjátadó után megtartott köszöntőjében hangsúlyozta: a pálinka a magyar gasztronómia fontos terméke, amely az elmúlt években komoly minőségi javuláson ment át a hazai pálinkamanufaktúráknak köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik