Élet-Stílus

Megkönnyítheti a szülést a nejlonzacskó?

Bármilyen hihetetlen a gyerekszülést hamarosan egy argentin autószerelő forradalmasíthatja.

Hiába a számtalan biztonsági intézkedés, a vákuumos megoldások és a fogók, no és persze az óvatosság: a szülés még ma is kockázatos dolog. Annak, hogy egy újszülött megsérüljön szülés közben, akkor a legnagyobb az esélye, amikor a babát kihúzzák a méhből, ilyenkor ugyanis nagy a karcolás és a zúzódás valószínűsége.

De nem akkor, ha a Jorge Odon által feltalált eszközt használják. Jorge Odon egy argentin autószerelő, akinek bármilyen hihetetlen, az agya éjszakánként feltaláló üzemmódba kapcsol. Saját bevallása szerint a férfi eddig a pillanatig már legalább 8, autószereléssel kapcsolatos dolgot talált fel a napnak ebben a szakában.

Jorge a BBC-nek adott interjújában elmondta, élete csak azután kezdett a szülés körül forogni, miután 2005-ben fogadást nyert az egyik barátja ellen. A fogadás tárgya az volt, vajon ki lehet-e szedni egy üres borosüvegbe szorult dugót egy nejlonzacskóval? A barát azt mondta, kizárt dolog, a dugót csak úgy lehet kiszabadítani, ha összetörik az üveget. Vesztett, ezért:

Az autószerelő később – alvás közben – arra jutott, hogy a módszer nemcsak a borosüveg dugóján, hanem a szülés megkönnyítésében is segíthetne. Mivel a gondolat sokáig nem hagyta nyugodni, az ötlettel felkeresett egy Buenos Aires-i szülészt, akivel nemsokára elkészítette az első prototípust. Később, 2008-ban az ötletet felkarolta az Egészségügyi Világszervezet is, hogy aztán napjainkban, Argentínában már élesben is teszteljék.

Az egyszerű, biztonságos, ráadásul olcsó módszer, melynek legnagyobb előnye, hogy mivel a baba fejét körbezárja egy levegővel teli zsák, az kihúzás ereje az egész fejen eloszlik, megelőzve ezzel a sérüléseket.

Ha a módszer az argentin szülőszobákban beválik, hamarosan Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is tesztelik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik