Élet-Stílus

Csodájára járnak az ikrek falujának

az ikrek faluja (ikrek faluja)
az ikrek faluja (ikrek faluja)

Nem is olyan messze a magyar-ukrán határtól van egy település, ahol már a hatvanhoz közelít az ott született ikerpárok száma. Többféle módon magyarázzák a különleges jelenséget.

Az első ikrek születését 1941-ben jegyezték fel a kárpátaljai Nagykopányban, másodjára két évvel később születtek ikrek, majd 1949-ben a harmadik testvérpár is világra jött. Az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be, a rekordot 2004-ben állították fel, amikor csak júniusban három ikerpár született a faluban.

Vaszil Pilip polgármester elárulta, hogy  58-nál tartanak, vagyis összesen a mai napig ennyi ikerpárt regisztráltak, bár pontos statisztikát csak 1989-től vezetnek..

A legutóbb október közepén született ikerpár, és a több mint háromezer lakosú ukrán-ruszin település ezzel a teljesítményével bekerült az ukrán rekordok könyvébe.

Az élet forrása?

Nagykopányban nincsen vezetékes víz, a falut szegélyező hegyekből azonban számos, rendkívül tiszta vizű forrás ered, ezt issza lényegében az egész település. Sokan éppen a víznek tulajdonítják a szokatlanul számú ikeráldást.

A forráshoz tartályokat, műanyag ballonokat és flakonokat visznek megtölteni, az átutazók közül sokan megállnak és feltöltik üvegjeiket. Az ikerszületések okaként az 1986-os csernobili atomkatasztrófát is emlegetik.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Mihajlo Német tizennégy éve Nagykopányban praktizáló háziorvos azonban racionálisabb magyarázattal szolgál. A helyi ukrán és roma nemzetiségűek körében egyaránt megfigyelhető az ikrek magas aránya, ennek oka pedig a településen belüli házasságkötések viszonylag nagy számában és az itt élők genetikai adottságaival magyarázható. Egyfajta jó értelemben vett belterjesség alakult ki, a férfiak és nők inkább helyben választanak párt maguknak és így a rokoni szálak szorosan fűzik egymáshoz a nagykopányiakat – vélekedett a háziorvos.

Megjegyezte, ha egy család rokonságában már korábban előfordult ikerszülés, akkor ennek esélye a következő generációknál növekszik.

Az orvos szerint a források vizének semmi köze nincs az ikrekhez, bár az tény, hogy magas az ásványianyag-tartalma és rendkívül tiszta. Ezekből télen-nyáron egyformán jön a víz, amelyet a nagy kiterjedésű, földalatti természetes tavak táplálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik