Élet-Stílus

A mediterrán diétával az egészségesebb időskorért

gyumolcs(1)(960x640).jpg (gyümölcs)
gyumolcs(1)(960x640).jpg (gyümölcs)

Egy több mint 10 ezer nő adatait vizsgáló kutatás szerint azok, akik mediterrán étrenden élnek, 40 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak egészségesek 70 éves koruk után is.

A rengeteg zöldség, gyümölcs és hal csökkenti a leggyakoribb krónikus betegségek és fizikai problémák kockázatát. Az ilyen táplálkozás számszerűleg kétötödével növeli az egészség megőrzésének esélyét 70 éves korra.


kép: Northfoto

“Kimutattuk, hogy a minőségi étrend a középkorúaknál erősen összefügg a jó egészségi állapot és közérzet esélyével, valamint az egészséges, hosszú élettel” – mondta Cecilia Samieri, a Harvard Egyetem és a Bostoni Női Kórház munkatársa. “A fizikai, kognitív és mentális épség megőrzése jelentősebb motiváló erőt jelenthet az étrend megváltoztatására, mint a hosszú élet vagy egy-egy krónikus betegség elkerülésének ígérete.”

Az adatok alapján az “egészségesen öregedők” aránya sokkal magasabb volt a mediterrán diétát folytatók körében, ám a teljes mintában mindössze 11 százalékos volt a hányaduk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik