Élet-Stílus

Tűzjelzőt a Jéghotelbe!

jéghotel 2 (jéghotel, svédország)
jéghotel 2 (jéghotel, svédország)

A szabály, az szabály. Svédországban is.

Idén tűzjelző rendszerrel is felszerelik a Svédország északi részén fekvő Jukkasjarviban minden évben, kizárólag jégből és hóból felépített szállodát – írja az ABC News.

Az Északi-sarkkörtől 200 kilométerre, északra fekvő, 80 szobás Icehotel szóvivője, Beatrice Karlsson azt mondta, elsőre kissé meglepődtek, amikor készhez vették a hatóság utasítását arról, hogy ettől az évtől számukra is kötelező a tűzriasztó, de aztán belátták, hogy nem teljesen butaság.

„A párnák, a hálózsákok és a rénszarvasbőrök végül is gyúlékonyak, úgyhogy van benne valami” – mondta, majd elárulta, hogy okoz majd némi fejtörést az építőknek a rendszer beszerelése. „Nálunk minden jégből és hóból van, szóval valamennyire folyamatosan változik, mozog.”

Jégbár Fotó: AFP

Az Icehotel 1990 óta működik, minden évben, decemberben építik fel és kora áprilisig fogadnak vendégeket. Ahhoz, hogy a szálloda biztonságosan működhessen tartósan mínusz 5 fok alatti hőmérsékletre van szükség. A jéghotelben szó szerint minden jégből és hóból van az ágyaktól egészen a bár poharaiig. A kivitelezők között az építőmunkások mellett jégszobrászok is dolgoznak, a hotel ennek köszönhetően, valójában egy hatalmas művészeti alkotás.

Az alapítás ötlete is a művészethez kötődik: 1989 telén egy japán jégszobrász rendezett kiállítást a kis svéd faluban, többek között épített egy jókora, henger alakú jégkunyhót is. Ebben rendezett kiállítást a következő tavasz elején Jannot Derid, francia művész. Mivel a kiállítás megnyitója után néhányan már nem találtak szállást az apró faluban, úgy döntöttek, hogy a jégből épített kiállító teremben töltik az éjszakát, rénszarvasbőrökön, és hálózsákokban.

Nézzen meg egy rövid filmet az elképesztő szállodáról, és írja meg kommentben, ön szívesen eltöltene-e egy éjszakát benne?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik