Élet-Stílus

Aranyat érő lósperma

holstein-lo(960x640).jpg (ló, mén)
holstein-lo(960x640).jpg (ló, mén)

Tekintélyes összegű kártérítést kapott egy nő a lova tönkrement örökítőnedvéért.

Kilencévnyi pereskedés után, több mint 212 ezer dollár (közel 50 millió forint) kártérítést nyert el a tekintélyes Cornell Állatorvosi Egyetemtől Lynn Reed lótenyésztő. „Egyedülálló, értékes és pótolhatatlan” – jellemezte a bíróság azt a 212 egységnyi spermát, amit 2004-ben gyűjtöttek be megőrzésre az egyetem munkatársai Reed egyik Holstein ménjétől.

A Cornell Egyetem kutatóépülete
(forrás: Wikipedia)

Egy évvel később, amikor a tenyészet vezetőjének szüksége volt a letétbe helyezett spermára, csak egy sajnálkozó hangvételű levelet kapott a Cornellről, melyben leírták, hogy a nem megfelelő tárolás miatt az egész anyag megromlott, kárpótlásként azonban mellékeltek egy 2045 dollárról szóló csekket. Lynn Reed azonban nem találta elég méltányosnak az összeget, szerinte ugyanis egységenként nem kevesebb, mint 1000 dollárt ért a lósperma.

Az ügyben tegnap született határozat, a bíróság jogosnak tartotta az egységenként 1000 dolláros kárigényt. Tekintve, hogy egy uncia (28,3 gramm) arany jelenleg 1300 dollárba kerül, nem túlzás kijelenteni, hogy a szóban forgó lósperma tényleg aranyat ér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik