Élet-Stílus

Aludj nyugodtan, hogy erős lehess!

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Pontosan tudjuk: ha nincs időnk pihenni, rossz a kedvünk, csökken teljesítményünk. De hogyan lazítsunk azért, hogy legyen erőnk a napi munkához?

Fáradtság? Rossz kedv? Hirtelen ránk törő álmosság, amit kávéval próbálunk legyőzni? Ugye milyen ismerős dolgok ezek? A fáradt szervezet nem tud hatékonyan védekezni a betegségekkel szemben, csökken a koncentrációs képesség.  Ez sportolók esetében is nagyon igaz – írtuk egy hónappal ezelőtt. Lajkó Krisztiánt, fitnesz és életmód szakértőnket most arra kértük: az “átlagemberek” számára is adjon tanácsokat, mit tegyenek annak érdekében, hogy jobban bírják a hétköznapok gyűrődéseit.


kép: Northfoto

Kényelmes ágy, könnyű séta

– Csoda recept nincs, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő mennyiségű és mennyiségű pihenésre. Ezt a pihenést – mint legutóbb is utaltam rá – két nagyobb csoportba lehet osztani: passzív és aktív pihenésre. A passzív pihenés az alvással, sétálgatással, heverészéssel töltött időszakot jelenti, de az alvás minden szempontból a legfontosabb pihenési folyamat. A felnőtteknek, végezzenek bármilyen munkát is, legalább 7-8 óra alvásra van szükségük, és ennek minőségben is megfelelőnek kell lennie. A pihentető békés, nyugodt alvás alatt az éjszakai alvásra gondolok – mondta el Krisztián.

Hozzátette: fontos szempont a nyugodt légkör, a saját megszokott szoba, környezet, egy minőségi, kényelmes ágy, megfelelő helyen elhelyezve a szobában. Ugyan ilyen fontos az alvás rendszerességének, a lefekvés és ébredés ciklusának beállítása. Egyszerűbben fogalmazva: próbáljunk meg minden este ugyanakkor lefeküdni, és annyi időt tölteni az alvással, mint más napokon. A rendszertelen alvások, egy idő után megzavarják, kimerítik a szervezetet. Kevesen tudják, pedig tudományosan igazolt, hogy egy éjszakai alvás kimaradása után a szervezet számára nem elegendő a következő délelőtti majd esti alvás. Több, akár 3-4 éjszakai alvás szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk pótolja a hiányt.

 

Ne tévézzünk alvás előtt!

– Sokan azt sem tudják, hogy a passzív pihenéshez tartozik még az olvasás, zenehallgatás, viszont a tv nézés nem. Ilyenkor ugyanis a központi idegrendszerünket olyan összetett ingerek érik, hogy szinte biztos nem valósul meg a tökéletes pihenés – figyelmeztetett Krisztián

Majd az aktív pihenésről szólva elmondta: ez alatt az ember ugyan fizikai aktivitást folytat, de szigorú feltételek között. Az aktív pihenéskor az embernek olyan mozgásformát kell választani, ami a megszokottól távol áll. Vagyis aki ülő munkát végez, sétáljon minél többet. Hatékonyabbá válik a pihenés, ha nem csak a mozgásformán, hanem a közegen is változtatunk. Akit irodához köt a munkája, az töltsön sok időt a szabadban. Mindenképpen ügyelni kell, hogy az aktív pihenés ne legyen megerőltető, hiszen nem az elfáradás, hanem a pihenés, a testnek, izomzatának, keringési rendszerének átmozgatása, új ingerek begyűjtése, érzékelése a cél. Erre – tekintettel az edzettségi szintre – kis, illetve közepes intenzitás mellett 30-40 perc elegendő. Fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit szívesen, örömmel végzünk. Ha valaki például nem szereti a vizes közeget, frusztrálja fürdőruha viselet, az úszás nem lesz jó pihenési forma a számára – tanácsolja Lajkó Krisztián.

Masszázs oldja az izomgörcsöt

– Egy másik fajtája ennek a pihenési módja a masszázs és meditáció. Ez  évezredes tradíciókra nyúlik vissza, ilyenkor mechanikus ingerlést alkalmaznak a bőr és az izomzat területén, az izomzat görcsös állapotát oldják vele. A masszázs áldásos hatásai közé sorolható a pszichés, relaxáló hatás is. Hasonlókat lehet elérni egy szaunázás, gőzfürdő  alkalmával is. A lényeg, hogy a hideg és meleg közeg változtatásával ingerelhetünk a testünket. Plusz feloldódást adhat egy kellemes zene, egy jó aroma hozzáadása. A meleg levegő hatására fokozódik a verejtékezés, melynek hatására távoznak a szervezetből bizonyos bomlástermékek. A meleg hő nyugtató hatással van az elmére, pszichére, a teljes idegrendszerre.

Értorna a szaunában

Figyeljünk viszont arra, hogy a közegek változtatása komoly „értornaként” hat egy egészséges szervezetre. Igen hirtelen változik az ember vérnyomása egy meleg közeget követő hideg zuhany esetén, vagy egy jégfürdő utáni szaunába lépéskor. Fontos, hogy ez is rendszeres legyen, és fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat, heti 1-2-nél több szaunázás nem szükséges, a melegben töltött idő is fokozatosan nőjön. Ha egy kicsit figyelünk ezekre a szempontokra, testünk jelzéseire, ingereire, akkor sokat teszünk azért, hogy életünket, ha nem is teljes nyugalomban, de legalább pihenten éljük – véli Lajkó Krisztián.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik