Élet-Stílus

Teljesen meggyógyítottak egy 3 éves HIV-beteget

aids (aids)
aids (aids)

A kicsi az anyaméhben fertőződött meg, de ma már teljesen egészséges.

A mississippi kislány csodás gyógyulásáról szóló első hírek idén tavasszal láttak napvilágot, és ebben a cikkben már mi is foglalkoztunk vele. Csakhogy márciusban a jó hírnek nem tudott mindenki egyformán örülni. Sőt, az igazat megvallva, a szakemberek között több volt a kritikus, a kétkedő, mint az, aki elhitte, hogy az amerikai orvosoknak sikerült az áttörés.

A kritikusok legfőbb érve az volt, hogy bár az édesanya valóban HIV-fertőzött volt, a kislány valahogy mégis megúszta, hogy az anyaméhben megfertőződjön, így aztán teljesen egészségesen született, nem a kezelés miatt lett az. Csakhogy a kezelőorvosai az egész esetet dokumentálták és tegnap egy egészen friss tanulmánnyal rukkoltak elő a témában, melyben bizonyítják, hogy a most 3 éves kislány az anyaméhben fertőzött volt.

Még többet olvasna a témában? Ezeket az írásokat ajánljuk:

Csodás gyógyulását annak a kísérleti, ám igen agresszív kezelésnek köszönheti, amivel születésétől fogva ellátták. „Nagyon óvatosak szeretnénk lenni” – mondta a kislány kezelőorvosa, dr. Katherine Luzuriaga, a Massachusetts Egyetem AIDS-szakértője, majd hozzátette: „Az esetet egyelőre nem szeretnénk gyógyulásnak nevezni, csak remissziónak, mert még nem tudjuk pontosan mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valakit gyógyultnak nyilváníthassunk.”

Az biztos, hogy a hároméves kislány az eset bejelentésekor már 18 hónapja nem kapta a kezelést, és a tesztek aktív vírusnak nem találták nyomát a vérében.

A gyógyulás eddig csak egy embernek sikerült

Annak a HIV-fertőzött San Francisco-i férfinak, aki 2007-ben csontvelő-átültetést kapott, szerencséjére éppen egy olyan donortól, aki genetikailag immunis volt a HIV-vírusra. A férfi szervezetében az átültetés után öt évvel nyoma sem volt az aktív HIV-fertőzésnek.

A szakemberek azt remélik, a kislány gyógyulása új távlatokat nyithat a HIV-gyógyításban.

Önöknek mi a véleményük? Vajon ez az eset előremozdíthatja a HIV ellenszerének megtalálását? Írják meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik