Élet-Stílus

Halott kisállatokat klónoz egy dél-koreai cég

Egy dél-koreai cég halott kisállatok klónozásából próbál meggazdagodni.

Nem bír megbarátkozni a tudattal, hogy egyszer el kell engednie kedvencét? Más kutyáról/macskáról hallani sem akar? Van megoldás, igaz, nem is kicsit drága: a klónozás. Hogy ez nem legális? Nos, úgy tűnik, ez sem igaz, egy szöuli központú klinika, név szerint a Sooam Biotech ugyanis évek óta foglalkozik ilyesmivel.

Egész pontosan halott kedvencek klónozásával, borsos áron. A bemutatkozásuk szerint eddig legkevesebb 400 kutyát klónoztak annak ellenére, hogy a szakemberek szerint, a kutyák azok közé az élőlények közé tartoznak, akiket kifejezetten nehéz klónozással „előállítani”.

Hogy működik?

Ennek ellenére a cég azt állítja, már mindössze két hónap alatt „el tudják készíteni” a halott kedvenc tökéletes genetikai mását. Ebből a klónozás maga, mindössze egy napot vesz igénybe: szükség van hozzá a házi kedvenc élő sejtjeire (amihez a halála után még legkésőbb 5 napig hozzá lehet jutni), egy petesejtdonorra, és egy „béranyára”.

A kutatók a művelet során a donor petesejt magját eltávolítják, ezt a sejtet összeolvasztják a házikedvenc élő sejtjével, majd az így kapott embriót beültetik a béranyának kiválasztott kutyába, aki világra hozza kölyköt. Mindezt állítólag 2 hónap alatt.

A cég, melynek igazgatója dr. Woo Suk Hwang azt állítja, bármilyen fajta kutyát képesek klónozni, az amerikaiakat már meghódította és most készül betörni az európai – egész pontosan a brit – piacra.

Hogy ezt miért nem büntetik? Nos, jó kérdés. A szakemberek szerint valószínűleg azért, mert a klónozásra vonatkozó etikai szabályok sokkal lazábbak, mint Európában, vagy az Egyesült Államokban.

Mit mond az ügyfél?


A gazdi szerint ugyanolyanok
Kép forrása: The Daily Mail

Bármilyen hihetetlen, van, aki az aggályos etikai körülmények ellenére is belevág a dologba. A New York-i Danielle Tarantola tavaly hihetetlen, 50 ezer dolláros összeget fizetett (ez átszámolva több mint 10 millió forint) azért, hogy klónoztassa szeretett kutyáját, Trouble-t.

„Olyan volt nekem, mint a gyerekem, aki sose született meg, épp ezért valószínűleg jobban is bántam vele, mint ahogy más bánna a gyermekével” – mondja a nő, aki azt is hozzátette nem lát különbséget az eredeti és klónozott kiskutyája között. „A gesztusaik, a szokásaik ugyanolyanok, de még az is, ahogy játszanak.”

Önöknek mi a véleménye? Jó ötlet klónoztatni az állatainkat? Írják meg kommentben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik