Élet-Stílus

Gyakran erősebbek az italok, mint gondolnánk

sor(4)(960x640).jpg (sör)
sor(4)(960x640).jpg (sör)

A borokban és sörökben lévő alkohol mennyiségének növekedése miatt a bárokban és éttermekben felszolgált italok gyakran erősebbek, mint azt gondolnánk.

A felelős alkoholfogyasztók, akik egyébként tartják magukat az egy-két italos határhoz, könnyen meghaladhatják az Egyesült Államokban az autóvezetéshez engedélyezett véralkoholszint-korlátot, vagy több alkoholt fogyaszthatnak, mint ami még egészségesnek számít.

kép: Northfotó

A figyelmeztetést az amerikaiAlkoholos Italokat Szabályozó Országos Szövetséginterneten közzétett legújabb jelentésében tették közzé. Az Egyesült Államokban az étrendi irányelvek szerint egy ital kb. 3,4 deciliter 5 százalék alkoholtartalmú sört, 1,5 deciliter 12 százalék alkoholtartalmú bort jelent.

Ezeknek a referencia méreteknekaz ital alkoholtartalmának növekedésével csökkenniük kellene, ami azonban rendszerint nem történik meg. Sok borfajta 14, vagy akár 15 százalék alkoholt tartalmaz, és a standard borospohár mérete ehhez a szinthez már nem felel meg. Ilyen esetben már inkább 1 deciliteres pohárra lenne szükség. Hasonló a helyzet a 6 százalékos alkoholtartalmú sörökkel is, ami közel 50 százalékos emelkedést jelent az ugyanilyen mennyiségű, de csak 4,2 százalékos sörökhöz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik