Élet-Stílus

Álmosan vezetni veszélyesebb, mint ittasan

ittas-vezetes(960x640)(4).jpg (ittas vezetés, alkohol, részeg sofőr, )
ittas-vezetes(960x640)(4).jpg (ittas vezetés, alkohol, részeg sofőr, )

Azok, akik átlagosan kevesebb mint hat órát alszanak éjszaka, gyakrabban vezetnek álmosan annak ellenére, hogy sokszor ők maguk teljesen kipihentnek érzik magukat. Ezzel pedig nagyon sok balesetet okoznak.

Az Egyesült Államok szövetségi nyilvántartásának adatai szerint az autóbalesetek mintegy 15-33 százalékát az álmos vezetők okozzák, ám kevés kutatási adat áll rendelkezésre a tekintetben, hogy mik azok az okok, amik ahhoz vezetnek, hogy sokan ilyen állapotban a volán mögé üljenek. A Pennsylvania Egyetem Perelman Egészségügyi Iskolájának az Accident Analysis and Prevention című folyóirat októberi számában megjelent kutatása kimutatta, hogy azok, akik átlagosan kevesebb mint hat órát alszanak éjszaka, gyakrabban vezetnek álmosan annak ellenére, hogy sokszor ők maguk teljesen kipihentnek érzik magukat.

kép: Northfoto

“Az egyik leggyakoribb oka az autóbaleseteknek az, hogy a sofőr elalszik vezetés közben. Ez a probléma nagyobb, mint az ittas vezetők okozta balesetek, hiszen az alvó sofőrök az éves átlag tekintetében sokkal komolyabb baleseteket okoznak, mint az alkoholos befolyás alatt állók” – nyilatkozta Dr. Michael Grandner vezető kutató, aki többek között pszichiátriát oktat és tagja az Alvási és Cirkadián Neurobiológiai Központnak is. “Laboratóriumi kutatások alapján azt eddig is tudtuk, hogy az alváshiányos emberek rossz teljesítményt nyújtanak vezetés közben, de eddig nem tudtuk definiálni, hogy milyen alvási szokások vezethetnek ahhoz, hogy a sofőrök másokat és magukat veszélybe sodorjanak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik