Élet-Stílus

A fogának köszönheti, hogy újra lát

Életében először végre láthatta az ikrei arcát is.



A kétgyermekes, brit édesapa, Ian Tibbets jobb szeme 16 évvel ezelőtt, egy háztartási balesetben sérült meg. Épp a sütőt tisztította, amikor egy fémszilánk belerepült a szemébe, és több helyen elvágta a szaruhártyáját. Hiába műtötték meg azonnal, és gyógyult be a sebe, néhány hónappal később komplikációk jelentkeztek, ami miatt arra a szemére megvakult.

Még több bravúrról olvasnának? Nézzék meg ezeket is:

Az egykori nehézgépkezelő egy év múlva már ismét a szemészeten volt, csakhogy ezúttal a másik szemével, ami egy a korábbitól teljesen független okból romlani kezdett. Hiába igyekeztek az orvosok, a folyamatot nem tudták visszafordítani, így Ian hamarosan már csak elmosódott foltokat látott a világból. A gyerekeiből is, akik már jóval azután születtek, hogy megvakult, 2009-ben.

A férfi persze nem törődött bele az állapotába, orvostól orvosig járt, és csak miután semmilyen hagyományos kezelés nem hozott eredményt, vállalta, hogy egy úttörő eljárásnak veti alá magát. Tavaly decemberben tehát kés alá feküdt. Az osteo-odonto-keratorposthesis nevű eljárás során az orvosok új szemet építettek neki egy apró műanyag lencse és az egyik foga segítségével.

A műtét során az orvosok lyukat fúrtak ebbe a bizonyos fogba, amibe beillesztették a lencsét, majd az egészet beültették a páciens szemébe. Mivel a retinája hibátlanul működik, a férfi az új „nyílásnak” köszönhetően újra láthat. Ha nem is százszázalékosan, de Ian legalább negyven százalékban visszakapta a látását, így – mint mondja – a magabiztosságát és az önállóságát is. A legszebb pillanata az volt, amikor először pillantotta meg ikerfiait, Callumot és Ryant.


Végre felolvashat a gyermekeinek
Kép forrása: The Daily Mail

Ajánlott videó

Olvasói sztorik