Élet-Stílus

Brutálisak Kína gyilkos darazsai

Eddig legalább 41 életet oltottak ki.

Lehetetlen előlük elmenekülni: rajokban támadnak, elképesztő gyorsak, és ha mindez nem lenne elég, kitartóan üldözik is a prédájukat. Kínában az idei őszi párzási időszakukban egyre nagyobb problémát okoznak a hatalmas gyilkos darazsak: a friss jelentések szerint Shaanxi tartomány három városában eddig legalább 41 embert megöltek, 1675 embert pedig kórházba juttattak. Közülük 37 sérült állapota még mindig válságos.

Az elmúlt napokban már szinte az egész internetet bejárta az az első kép, mely a gyilkos rovarokról készült. Íme:


A világ legnagyobb darazsai
Forrás: Buzzfeed

Hát, mit ne mondjuk, döbbenetesek. A képen látható darazsak, a szakemberek szerint vélhetően az úgynevezett vespa mandariniák fajához tartoznak, és ők a világ legnagyobb darazsai. Míg a legkisebb példányok is megnőnek legalább 3,5 centisre, a legnagyobbak nagyobbak, mint egy felnőtt férfi hüvelykujja, sárga fejükön pedig hatalmas, fekete rágószájszerv látszik, mellyel képesek lyukakat fúrni. Igen, támadáskor az ember bőrébe is.

Rossz hír a Shaanxi tartományban élőknek, hogy a darazsak szeptember-október közepén a legaktívabbak, lévén ilyenkor szaporodnak, a téli álmukat pedig legkorábban majd decemberben kezdik meg.

Addig tombolnak. Nem is akárhogy. A nyár végén már egész iskolákat veszélyeztettek, de megtámadták a rizsföldeken dolgozó gyanútlan gazdákat is.


Brutális sérüléseket okoznak
Kép forrása: CNN

Egyiküket, Mu Conghuit Arkang Cityben érte a támadás, amikor a kölesültetvényén dolgozott. „A támadás szörnyű volt. Először a fejemen csíptek meg, majd ellepték a lábamat. Olyan hirtelen történt az egész, hogy mire felfogtam, már mozdulni sem tudtam. Még mindig tele van a lábam a csípések helyével”- panaszolta a CNN-nek a nő, aki az elmúlt két hónapban 13 dialíziskezelést és legalább 200 varratot kapott a csípései miatt.

Így hat a mérgük:

Azonnali allergiás reakciót és veseelégtelenséget vált ki, ami súlyos esetben többszervi elégtelenséghez, majd halálhoz vezet. A túlélőknek hosszú ideig dialízist kell kapniuk, hogy az orvosok eltávolíthassák a szervezetükből a darázs mérgét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik