Élet-Stílus

Haláltusa a náthától: a beteg férfi

Néhány tipp hogy kezeljük a náthaszezont egy hipohonder, egy gyógyszerellenes és egy mindent elbagatellizáló férfi oldalán.

Az, hogy a férfiak rosszabb betegek, és jobban fáj nekik már egy egyszerű nátha is, bizonyított tény. Ahogy arról korábban itt írtunk bővebben, neurológusok rájöttek ugyanis, hogy az első ránézésre nyavalygásnak tűnő viselkedés magyarázata az agyban, a hőmérséklet érzékeléséért felelős területen rejtőzik.

Ettől persze még nem minden férfi szenved egyformán. Ahogy az a Házipatika cikkéből is kiderül, a beteg férfiak még a „beteg férfi” kategórián belül is többféle osztályba sorolhatók. Lássuk most ezeket a különböző prototípusokat a teljesség igénye nélkül!

1. A haláltusát vívók

No ők azok, akik az életben egyébként nagyon macsók és férfiasak lehetnek, de amint valamilyen alattomos kórokozó megtámadja őket, sebzett, hisztiző kisfiúkká válnak. Ha hőemelkedésük van, jeges vízben áztatott lepedőbe tekertetik magukat, ha egyet tüsszentenek, vetetnek velünk három csomag százas papírzsepit, hátha elfogy a “betegség” alatt. Mindent túlreagálnak, ezért nehéz megítélni, hogy életünk párja tényleg rosszul van-e, vagy csak egy újabb pánikroham tört rá amiatt a kis barna pötty miatt, ami tíz éve a vállán van, és egyébként ugyanúgy néz ki, mint tíz éve.


Forrás: Shutterstock

2. A mindent elbagatellizálók

Ezek az ún. “leszakadt a bal nagylábujjam, de szerintem a lábujj fogalmát túlértékelik”-típusok. Félvállról vesznek minden tünetet, egyáltalán nem érdekli őket a megelőzés sem, és egyébkéntis legyünk szívesek és hagyjuk őket békén a C-vitaminnal, mert ők sosem náthások. Bizonyos szempontból nehezebb bánni velük, mint az első kategóriás hipochonderekkel, mert a komoly bajt is úgy adják elő, mintha csak egy apró kis semmiség lenne: “szúr a szívem, zsibbad a bal karom és szédülök, de biztos csak a melegtől van”. Figyeljünk oda az ilyen elejtett megjegyzésekre: nekünk kell résen lennünk.

3. A gyógyszerellenesek

Ők azok, akik soha semmilyen gyógyszert nem hajlandóak bevenni a szájukba, még akkor sem, ha az történetesen az életüket mentené meg. Inkább agonizálnak egy hétvégén keresztül, minthogy bevegyenek egy fájdalomcsillapítót, és akkor sem fognak vérhígítót szedni, ha már kétszer volt trombózisuk. Kellő türelem és sok magyarázat segíthet vagy használjuk a régi, jól bevált állatorvosi módszert, és csomagoljuk a tablettát sajtba, esetleg kolbászba.

Ha kíváncsi, mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akik egymás után kapkodják a gyógyszereket és azokkal, akik úgy félnek az orvostól, mint a tűztől, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik