Élet-Stílus

Fájdalomcsillapítótól válhat gyakoribbá a fejfájás

fejfájás (fejfájás, )
fejfájás (fejfájás, )

Minél több fájdalomcsillapítót szed valaki, a szervezete annál ellenállóbb lesz vele szemben, így erősebb változathoz kell nyúlni.

A fájdalomcsillapító szedése növelheti a tenziós fejfájások gyakoriságát – állítja Gillian Leng professzor, a brit NICE közegészségügyi szervezet professzora, aki szerint kulcsfontosságú a megfelelő diagnózis felállítása, illetve az optimális kezelési mód kiválasztása – írja a HáziPatika.com.

“A különböző típusú fejfájások eltérő terápiát igényelnek. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a tenziós változatra szedett gyógyszerek egyes típusai ronthatják a krónikus vagy migrénes állapotot” – magyarázta a szakértő. A vizsgálatok eredményeként a NICE új irányelveket tett közzé az orvosok számára a fejfájás kezelésére. “A túlzott gyógyszerhasználat miatti fejfájás gyakori probléma” – tette hozzá Sam Chong, aki részt vett a munkálatokban.

Minél több fájdalomcsillapítót szed valaki, a szervezete annál ellenállóbb lesz vele szemben, így erősebb változathoz kell nyúlni. A hatás elmúltával elvonási tünet jelentkezik – még több fejfájás formájában -, ami újabb dózis bevételére ösztönöz. Ezen a ponton már a gyógyszer hiánya idézi elő a problémát. Az elvonási tünetként jelentkező fejfájások természete egyelőre nem tisztázott, de a feltételezések szerint a fájdalomcsillapítók befolyásolják a fájdalom ingerületének átvitelét az idegsejtek szintjén. “Az egyetlen megoldás az ilyen gyógyszerek szedésének abbahagyása” – összegezte dr. Anne MacGregor, a Londoni Migrén Klinika vezető kutatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik