Élet-Stílus

Jól gondolja meg, kölcsönkéri-e valakinek a mobilját

Az okostelefonokat, sőt a táblagépeket is magunkkal hurcoljuk a vécére. Ők azonban nem mosnak "kezet" utána.

Ételmérgezés, szalmonella, kólibaktérium: csupán néhány azok közül a fertőzések közül, melyekkel nap mint nap kapcsolatba kerülhetünk, ha kézbe veszünk egy okostelefont, vagy táblagépet.

Ezzel az erővel a vécéülőkét is fogdoshatnánk

Legalábbis a Which? című független brit fogyasztóvédelmi magazin kutatása erre enged következtetni. A szakemberek a kutatás során 30 érintőképes telefonról, 30 tabletről és 30 számítógép-billentyűzetről vettek mintát.Volt olyan iPad, melynek mintájában 600 staphylococcus aureus baktériumot találtak, ez a mikroba az ételmérgezések leggyakoribb okozója.

Hogy ez miért rossz? Nos, azért, mert ugyanezzel a módszerrel az irodai vécéülőkéről vett mintán csak 20, okostelefonról 140, a legkoszosabb billentyűzetről 480 darabot lehetett megszámolni – idézi a The Daily Telegraph online kiadása a tanulmányt.


Nem bírunk megválni tőlük
Fotó: Shutterstock

Kapkodás, maszatos ujjak, gyors mosdószünetek

A Which? szerint a szennyezés a mai kapkodó életmód, a gépek előtt ülve, maszatos ujjakkal elfogyasztott falatok és a gyors mosdószünetek számlájára írható. “Hozzájárul a problémához, hogy sokat viszik magukkal az elmaradhatatlan készüléküket a vécére is. A műanyag eszköz felületén talált 600 mikroba hihetetlenül sok. Azt jelenti, hogy egyesek igen ritkán mossák meg a kezüket” – mondta James Francis mikrobiológus, a kutatás vezetője.

A kutatók az enterobaktériumokból 15 ezret találtak egyetlen táblagépen, négy okostelefonon és öt billentyűzeten. Ugyanekkor a tipikus vécéülőkén és a vécéöblítő fogantyúján kevesebb mint tízet. Szerencsére a mostani mintákban egyetlen kóli- és szalmonella-baktérium sem volt, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik