Élet-Stílus

Rosszabbul vezetnek a tinik a kedvenc zenéjükre

autó (autó)
autó (autó)

Nem mindegy, mi szól az autóban.

Gyakrabban követnek el hibát, és sokkal rosszabbul vezetnek a fiatalok, ha a kedvenc zenéjüket hallgatják az autóban – derült ki egy friss, izraeli kutatásból. A negevi Ben Gurion Egyetem kutatói arra az összefüggésre jöttek rá, hogy különösen a fiúk hibáznak többet az autóvezetés során, ha a kedvenc zenéjük szól a kocsiban, ellentétben a tinilányokkal, akiknél a szakértők nem tapasztaltak számottevő változást a vezetési stílusukban.

A kísérlet során 85 fiatal mellé ültek be szakértők, illetve autósoktatók. Valamennyi tinisofőrnek 40 percet kellett úgy vezetnie, hogy közben a lejátszási listán hol a kedvenc zeneszámai csendültek fel, hol „átlagos” dalok, máskor viszont zene nélkül kellett vezetni.

Amikor a kedvenc slágerek szóltak a kocsiban, a fiatalok 98 százalékának alaposan megváltozott a vezetési stílusa, például felgyorsítottak, nem vették figyelembe a közlekedési lámpákat, vagy éppen egy kézzel kezdtek el vezetni. Húsz százalékuk épphogy megúszott egy balesetet.

Zene nélkül a tesztalanyok 92 százaléka hibázott, amikor pedig alternatív zene szólt a háttérben, azaz nem a kedvenceik, összességében 20 százalékkal romlott a vezetési stílusuk.

A legtöbb autós – világszerte – imád zenét hallgatni autóvezetés közben, a 16-30 év közöttiek elsősorban pop, rock, hip-hop és rapzenét választanak. A fiatalok előszeretettel raknak be energikusabb zenét, amelyet nagyon hangosan, 120-130 decibellel hallgatnak, ennek pedig könnyen az autóvezetési képességük látja kárát – figyelmeztetnek a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik