Élet-Stílus

Kóbor macskák hada védi a legelőt

macskák (macskák, )
macskák (macskák, )

Gazdátlan cicák százait eresztették szélnek Északnyugat-Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje megfékezhetetlenül garázdálkodnak a mezei rágcsálók.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület Pole városa környékén a macskák “szabad hadserege” immár 600 feletti létszámmal felügyel 5300 hektár legelőt. Az idén eddig már körülbelül száz állattal gyarapodott a létszám, a legutóbb augusztus elején nyolc macska csatlakozott a többiekhez. A város úgynevezett “mezei munkaállomása” 2011-ben kezdte meg a városi kóbor macskák kihelyezését a természetbe, pontosabban azokra a városkörüli földterületekre, amelyeken már-már megállíthatatlanul elszaporodtak a rágcsálók.

A gazdátlan cicák befogását és “új helyzetbe hozását” Kuan Ting-hszian, a munkaállomás vezetője az üzleti életben használatos kifejezéssel, “mindkét fél számára kölcsönösen előnyös helyzetként” jellemezte a Hszinhua hírügynökség összeállításában. A mezei rágcsálók feltúrják a gyepes területeket, ami növeli az elsivatagosodás veszélyét, az önvédelemre tehát szükség van – magyarázta a szakember.

Pole városban is hagyományosan csapdákkal és méreggel védekeznek a kártevők ellen, ám e módszerek az évek során nem igazán mutatkoztak hatékonynak. Ráadásul a mérgek nemcsak szennyezik a környezetet, de veszélyt jelentenek a háziállatokra és az olyan ragadozókra is, mint a rókák és a sasok.

Kiképzik a macskákat

Amióta a macskákat szolgálatba állították, állítólag érezhető eredményt tudnak felmutatni, a pásztorok is arról számolnak be, hogy időről időre a láthatáron fel-feltűnnek a zsákmányra vadászó kisállatok. Az interneten sokan vitatni kezdték, hogy a városi macskák képesek az új helyzethez alkalmazkodni, s azt is felvetették, hogy a téli időszakban – menedék híján – könnyen megfagyhatnak.

Egy környezetkutató szintén azon a véleményen volt, hogy a gazdáik által kényeztetett házi kedvenceknek nem könnyű az új helyzetben feltalálniuk magukat. Azt is felvetette, hogy egyes nagyobb rágcsálófélék akár félelmet is kelthetnek a házi macskákban.

Az aggodalmakra válaszul Kuan elmondta, a munkaállomás macskamenedékeket építtetett közel a vízforrásokhoz. Egyben arra kérik a pásztorokat, hogy télire, amikor nagy a hideg, vegyék a cicákat magukhoz. A szakemberek mindezen kívül elárulták: tanítani, edzeni is készülnek a macskákat, mielőtt éles vadászatra küldik őket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik