Élet-Stílus

Folyamatosan nő az AIDS-betegek száma Magyarországon

aids világnapja (aids világnapja)
aids világnapja (aids világnapja)

Egyre kevesebben mennek szűrésre, pedig évről évre 15-20 százalékkal több a beteg.



Míg Barcelonában civil kezdeményezésre évek óta működik anonim HIV-szűrőállomás, ahol negyedóra alatt már az eredményt is megtudhatja az érintett, Magyarországon az “anonim vérvételhez” általában a kartonozón keresztül visz az út, ahol az összes személyes adatot elkérik – olvastuk a 168 Óra Online-on.

A cikkből kiderül, hogy ugyan a Karolina úton itthon is van civilek által működtetett szűrőállomás, ami jóval keresettebb helyszín az államinál, ám a központtól tavaly megvonták az állami támogatást, csakúgy, mint a Háttér Egyesülettől, amely pályázati pénzből üzemeltett óvszerautomatákat.

A 168 Óra Online újságírójának kérdésére, Bagyinszki Ferenc, a Társaság a Szabadságjogokért HIV/AIDS programjának vezetője elmondta, a prevenció és a felvilágosítás – amire a legszűkösebb költségvetési keret mellett is el lehet különíteni forrásokat – a legfontosabb feladatok az AIDS elleni küzdelemben.

A küzdelem egyébként évek óta folyamatosan zajlik: Magyarországon évről évre átlagosan 15-20 százalékkal nő a HIV-fertőzöttek száma, ami 200 új betegeket jelent évente. Közülük sokan csak akkor tudják meg, hogy betegek, amikor az AIDS már kialakult, és tüdőgyulladással, daganattal vagy más, úgynevezett AIDS-indikátor betegséggel kórházba kerültek.

Olvassa el a teljes cikket ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik