Élet-Stílus

Michael Douglas az orális szextől lett rákos

michael douglas (michael douglas, )
michael douglas (michael douglas, )

A színészt 2010-ben diagnosztizálták 4-es stádiumú torokrákkal.

A bulvárlapok címoldalain sokáig élet-halál között lebegett és nem telt el úgy hét, hogy ne jelent volna meg legalább egy sokkoló kép a kemoterápia és sugárkezelés miatt csontsoványra fogyott színészről. Sokan épp emiatt már a legrosszabbra is felkészültek.

Csakhogy a Tőzsdecápák és az Elemi ösztön sztárja a látszat ellenére remekül reagált a rákellenes kezelésre, és bár a betegsége előrehaladott volt, mára teljesen meggyógyult. A Guardiannak adott hétvégi interjújában arról faggatták, vajon a stresszes életmód, a láncdohányzás vagy az alkohol okozta-e betegségét, amire meglepő választ adott:

„Nem. Mert anélkül, hogy túlságosan a részletekbe mennék, ezt a rákfajtát a HPV (humán papillomavírus) okozta, amit valószínűleg cunnilingus (egy nővel folytatott orális szex) révén kaptam” – mondta, majd hozzáfűzte: “Viszont ha az ember megkapta, a cunnilingus egyúttal a legjobb gyógymód is.”

A Guardian az interjú után néhány orvost is megkérdezett arról, vajon okozhat-e az orális szex rákot. Mahesh Kumar, egy londoni fej- és nyaksebész megerősítette, hogy az elmúlt évtizedben drámaian nő a fiatal rákbetegeknek a száma, akiknek jelentős része HPV-16 pozitív. A szakember azt is hozzátette, hogy az adatok alapján valószínűsíthető, hogy bizonyos rákfajták esetében (elsősorban a méhnyakrák és a torokrák) ez a HPV-16 a kiváltó ágens, azt azonban cáfolta, hogy ha egyszer valakinél már kialakult a rák, akkor az orális szex megfelelő gyógymód lenne.

Mint kiderült, az ilyen típusú rák egyébként nem újul ki és jól reagál a kezelésre, ezért is adtak az orvosok 80 százalék esélyt Douglas túlélésére, még akkor is, ha későn kezdték kezelni.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik