Élet-Stílus

Megbetegít a nyugdíj

Nem csak az egészséget rendíti meg, de még depresszióba is taszít.

Mind a szellemi-lelki, mind a fizikai egészség megsínyli a nyugdíjazást, de nem azonnal. A nyugdíjba vonulás után közvetlenül ugyanis még javul is az illető egészségi állapota, majd később, az idő elteltével fokozatosan romlik – állítja a brit gazdaságkutató intézet.

A nyugdíjba vonulókat elsősorban fizikai betegségek, másrészről depresszió fenyegeti, ez utóbbi például 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel csap le rájuk, mint dolgozó társaikra. A tanulmány szerzői szerint a brit kormánynak segítenie kellene abban, hogy az emberek magasabb életkorukig dolgozhassanak, és meg kellene emelnie a nyugdíjkorhatárt, nem pedig erősen ösztönözni pénzügyileg, hogy mielőbb kivonuljanak a munkaerőpiacról. Hozzáteszik, hogy nem kellene okvetlenül teljes munkaidőben foglalkoztatni az időseket.

Nagy-Britanniában jelenleg csaknem egymillió 65 év feletti dolgozik, soha még ilyen sokan nem kerülték el, hogy nyugdíjba vonuljanak. A korkedvezményes nyugdíj lehetőségével élők száma tavaly 90 ezerrel csökkent – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik