Élet-Stílus

A meddőség egyik leggyakoribb oka

terhességi teszt (terhességi teszt, )
terhességi teszt (terhességi teszt, )

Egy genetikailag kódolt zavar nemcsak gyermektelenséget, de egy sor más betegséget is okozhat.

A policisztás ovárium szindróma összetett hormonális zavar, és bár a pontos oka még nem ismert, valószínűleg genetikailag kódolt zavarról lehet szó. A betegség megjelenése egyrészt az inzulinrezisztenciával, másrészt a férfihormonok megnövekedett termelésével van összefüggésben (ezek egymásra is hatással vannak). A folyamatosan magas inzulinszint (hiszen a rezisztencia miatt a szervezet nem “érzékeli” a hormon jelenlétét) a férfihormonok fokozott termelődésére serkenti a szervezetet.

A petesejtek a magas androgénszint miatt nem tudnak teljesen megérni, a tüszőrepedés is elmarad, és a be nem érett tüszők cisztákká alakulnak, “betokozódnak” a petefészek burka alá. Más esetekben a fogamzásgátló tabletta abbahagyása okozza a “ciszták” megjelenését, a tüsző megrepedésének elmaradását és ennek következménye a felborult hormonrendszer.

A PCOS tünetei nagyon sokfélék lehetnek, és míg egyeseknél csak néhány jelentkezik, mások mindegyiket megtapasztalják ­- sőt, valakinél egyik tünet sem jelentkezik, “mindössze” a teherbeesés marad el… A leggyakrabban a rendszertelen menstruáció (előfordulhat, hogy a beteg csak egy-két alkalommal menstruál évente), az elhízás, a túlzott szőrnövekedés, a zsíros, pattanásos bőr, a hajhullás jellemző a PCOS betegekre.

A betegek nagy része terméketlen az ovuláció elmaradása miatt; ha azonban mégis teherbe esik a beteg, akkor nagyobb a vetélés veszélye. Más betegségek is veszélyeztetik a PCOS-tól szenvedő nőket: cukorbetegség, magas koleszterinszint és magas vérnyomás, stroke, szív- és érrendszeri zavarok. Az endometriózis is gyakrabban fordul elő náluk, ez pedig csak még nehezebbé teszi a gyerekvállalás sikerességét.

Szeretne még többet megtudni, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik